Черен месец за гробищните паркове в Русе от 40 години насам

7
Стряскаща статистика отчита "Обреден дом" Русе за м. ноември
Стряскаща статистика отчита "Обреден дом" Русе за м. ноември

За първи път записвания за раздяла с починали в "Чародейка" седмица напред, до тогава всички часове са заети

Стряскаща статистика отчита "Обреден дом" Русе за м. ноември. Починалите 279 души само за един месец са погребани в двата гробишни парка "Чародейка" и "Басарбово", като подобно нещо бивши служители на общинското предприятие не помнят със сигурност от 40 години. През септември т.г. техният брой е бил 121, а за октомври- 167 погребения.

Черните рекорди не спират дотук. За първи път и записвания за погребения в парк "Чародейка" от днес може едва за седмица по-късно. Не става въпрос за желание на близки на покойника, а за липса на часове и по- раншни дни, обясни управителят на дружеството Антоанета Русева, предава Акцент.бг.

Рязко увеличеният брой покойници създава проблеми и в организацията и работата в двата гробищни парка. Познатите като гробари работници са общо 13. Трима от тях са болни, а двама са в почивка. Така реално има ежедневно по 4-ма работници за близо 10 погребения средно през миналия месец.

Освен това вече и възможността за механизирано копаене на гробове в "Басарбово" е на изчерпване и там вече се е минало изцяло на ръчен труд, каза още Русева.

Хората, които са ежедневно навън и са в пряк контакт с множество опечалени и други граждани, реално са също на първа линия, но държавата явно пропуска тази група, коментира Русева и даде пример със заразените 60 души в Италия само на едно погребение.

Подкрепление заради ситуацията Общината е изпратила двама души от "Спортни имоти" и двама от "Социални грижи".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Името ми на японски е Биралочи Яко.

Харесай Дунавмост във Фейсбук