Частни лица оградиха част от централния площад в Пловдив

0
Парадокс в Европейската столица на културата
Парадокс в Европейската столица на културата Видео: NOVA

Парадокс в Пловдив е на път да смае гостите на Европейската столица на културата.

Площадът беше обновен за 18 милиона лева, но с кръпки от стари плочки.

Защо местната власт не може да ремонтира изцяло площада и докъде ще стигне битката й с реститутите, оградили част от апетитния терен и превърнали го в първия у нас частен площад?

Ремонтът на централния площад в Пловдив се вихри с пълна пара. Голяма част от парите са осигурени от държавата. Старите жълто-кафяви плочки от времето на социализма ще бъдат подменени с каменна настилка в розово и тъмносиво, което при полиране става черно. Новият гранит ще бъде доставен от Финландия и Босна и Херцеговина. Площадът трябва да е готов до средата на януари, когато официално на него ще се открие Европейската столица на културата, предава NOVA.

Големият препъни камък обаче се оказва този частен терен, който реститутите в началото на годината оградиха с телена мрежа и заявиха, че имотът е техен.

Теренът е близо 300 квадратни метра и попада в централния площад. Наследниците на имота са 37. Искат за него 1 милион лева от общината. Кметът на Пловдив е категоричен, че такава сума няма да получат.

Току да направим споразумение с адвоката, някои от наследниците идват с друга идея. Имахме оферта със споразумение за около 400 000 лева, след това получихме оферта за 600 000 лева, след това имахме оферта заедно с двама поне лицензирани оценители да оценят стойността на обезщетението, но пък дойде писмо изведнъж, което е от 37-мия собственик, който иска един милион от общината”, обясни кметът Иван Тотев.

В частния терен общината не може да влезе, за да подмени плочките. Собствениците засега не са дали съгласие.

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари