Булгаргаз: Купеният наскоро по-евтин газ ще повлияе на цените през есента и зимата

0
Цената на природния газ няма да окаже негативно влияние върху цената на топлинната енергия
Цената на природния газ няма да окаже негативно влияние върху цената на топлинната енергия Снимка: iStock/Guliver

Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов каза в интервю за „Хоризонт“, че купеният наскоро на търг по-евтин природен газ ще повлияе на цените на синьото гориво през есенно-зимния период, предаде БНР.

През следващото тримесечие ще бъде обявен нов търг за покупка на газ, по-евтин от този, който получаваме по дългосрочния договор с руската компания „Газпром експорт“, посочи още Павлов.

Планираме тези количества да бъдат нагнетени в газохранилището, да бъдат доставени през зимния период. Предполагам, че ще бъдат над 50 милиона кубични метра. Това са възможностите, към момента, за третото тримесечие. Също така, стриктно изпълняваме и нашия договор с „Газпром експорт“. Съгласно договора „Булгаргаз“ има задължение да приема през летния период определени количества. В тази връзка ние ще закупим тези количества, които няма да доведат до нарушаване на договора с основния ни доставчик“.

Той заяви още, че няма да коментира информация от пресата за цената на купения газ, нито детайли около сделката.

Булгаргаз“ има готовност да купи газ и чрез пряко договаряне, ако цената, която се предлага от търговеца, е по-ниска от доставната, тъй като това дава възможност крайната цена за потребителите да бъде по-ниска. Николай Павлов допълни още, че от юли се очаква синьото гориво да поевтинее с около процент. Но не се ангажира с прогноза как това ще се отрази на сметките на потребителите."

По повод заявеното желание от топлофикациите да искат увеличение в цената на топлоенергията Павлов коментира, че със сигурност цената на природния газ няма да окаже негативно влияние върху цената на топлинната енергия: „Всички наши усилия са насочени към намаляване цената на газа. Но тя е само един от факторите при формирането на цената на топлинната енергия“.

Топлофикационните дружества на София, Плевен, Бургас, Враца са наши проблемни клиенти и „Булгаргаз“ следи много внимателно поведението им. Те имат затруднения с погасяването на своите задължения и това оказва влияние върху финансовата стабилност на дружеството, защото техните постъпления формират над 40% от паричния поток на нашата компания."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари