БСП праща бюджета в Конституционния съд

0
От ГЕРБ определиха сезирането на КС като "див популизъм"
От ГЕРБ определиха сезирането на КС като "див популизъм"

БСП реши да даде държавния бюджет за 2018 г. на Конституционния съд.

Причината е процедурна - в среднощно гласуване управляващите, без да искат, подкрепиха на две четения предложение на БСП за допълнително финансиране в размер на 1.13 млн. лв. на два храма - патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" и Зографския манастир. "Грешката" бе поправена на трето гласуване, което не съществува в парламентарната процедура. След като разходите за храмовете бяха орязани, не е била променена и рамката на бюджета.

Юристи коментираха пред "Сега", че искането на БСП не е напълно правно изчистено. "Това, че процедурата е сгрешена, не е основание да се атакува такова решение пред КС по спешност", коментира пред "Сега" проф. Огнян Герджиков, който в момента оглавява и правния съвет към председателя на Народното събрание. Според проф. Екатерина Михайлова обаче КС вече се е произнасял по подобен случай, като е обявил за противоконституционно "едно и също нещо да се гласува три пъти".

"Защото след второто гласуване имаме приет текст. Хубав или не, процедурата след това е друга - става с изменение на закона", добави Михайлова с уточнението, че не е напълно запозната с искането на БСП.

Това не е първият път, в който един законодателен текст се гласува повече от два пъти в пленарна зала. Най-често, разбрали своята грешка в крачка, депутатите се извиняват, че са се объркали, и подлагат отново на гласуване съответния текст. Разликата обаче е, че това се прави веднага, а не на следващо заседание.

"Ще внесем тази жалба, за да предотвратим опит за неглижиране на Народното събрание", заяви Жельо Бойчев от БСП. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ подкрепи социалистите - той предупреди, че с това решение на мнозинството председателят на парламента Цвета Караянчева за пореден път върви "в посока оставка".

От ГЕРБ определиха сезирането на КС като "див популизъм". Председателят на финансовата комисия Менда Стоянова заяви още: "Радвам се, че са решили да го дадат на КС, защото ще стане ясно, че няма нищо противоконституционно".

ВЕТО

Ако не успят да намерят правни мотиви за сезиране на Конституционния съд, БСП могат да се обърнат към президента Румен Радев. След обнародването на държавния бюджет за 2018 г. той може да наложи вето по целесъобразност и да поиска от парламента да преосмисли отказа да се дадат 1.13 млн. лв. за ремонт на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" и Зографския манастир. Сумата трябва да отиде за запазване на стенописи и ремонт на огромните пукнатини по стените, какъвто е случаят с централния православен храм.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари