Брюксел заплаши интернет гигантите с регулация

0
Еврокомисията заплаши "Гугъл", "Фейсбук" и "Туитър", ако не спрат дезинформацията
Еврокомисията заплаши "Гугъл", "Фейсбук" и "Туитър", ако не спрат дезинформацията

Еврокомисията заплаши интернет гигантите с регулации, ако не започнат да изпълняват обещанията си за борба с дезинформацията.

Това се вижда от първия месечен обзор на това как "Гугъл", "Фейсбук" и "Туитър" се подготвят за очакваните манипулации преди изборите за Европейски парламент през май.

Те и още няколко други компании и браншови организации подписаха Кодекс за поведение, чиято цел бе да предотврати масовото разпространение на дезинформация. Комисията обаче не е доволна от дейността им досега, пише Дневник.

"Платформите не са предоставили достатъчно подробности, които да покажат, че новите им политики и инструменти се използват навреме и в достатъчен мащаб във всички държави членки. Докладите им дават твърде малко информация за същинските резултати на вече взетите мерки", гласи общото изявление на еврокомисарите Андрус Ансип, Джулиан Кинг, Вера Йоурова и Мария Габриел.

Ето какви са основните критики:

"Фейсбук" не е съобщила какви са резултатите от мерките за мониторинг на рекламите. Компанията е обещала паневропейски архив да бъде действащ през март 2019 г. Тя е дала информация за случаи на намеса от страна на трети държави в страни от ЕС, но не и за броя фалшиви акаунти, премахнати, задето са таргетирали специално ЕС.

Използваните от "Гугъл" параметри за измерване на рекламите не са достатъчно специфични и не обясняват какви действия е предприела компанията спрямо подвеждащото платено съдържание. Няма и доказателство да е привела в действие обещани през януари политики за интегритет на съдържанието.

"Туитър" не е предоставила никакви данни по отношение на рекламите и макар да е включила многобройни акаунти от трети държави в черния си списък, няма данни в числа за напредъка ѝ.

До края на 2019 г. еврокомисията ще направи цялостна оценка на първите 12 месеца от влизането в сила на кодекса и ако резултатите са незадоволителни, тя може да предложи по-нататъшни действия, включително регулаторни, гласи съобщението на Брюксел.

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари