Британска авиокомпания фалира заради коронавируса

0
2 400 души могат да останат без работа
2 400 души могат да останат без работа Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Британската регионална авиокомпания "Флайби" (Flybe Group plc) обяви в четвъртък, че влиза в процедура по фалит с оглед на намаляване на броя на пътниците.

Това е първият авиопревозвач, който падна жертва на епидемията от коронавирус, съобщи Ройтерс, предава БНР.

Фалитът на авиокомпанията, която осъществяваше пътнически връзки до всички краища на Обединеното кралство на основните европейски дестинации, не само излага на опасност около 2400 работни места, но също така може да донесе допълнителни вреди на дейността на някои летища, които вече изпитват трудности от намаляващия брой на пътуванията отчасти заради епидемията от Covid-19.

"Всички полети на компанията са отменени и бизнесът ни във Великобритания престава да съществува с незабавен ефект." Това се казва в официално изявление на "Флайби", след като британското правителство отказа да осигури спасителен финансов пакет, който беше договорен през януари.

На интернет страницата си "Флайби" посъветва клиентите си да не тръгват, докато не си уредят алтернативен полет.

Базираният в град Екзитър въздушен превозвач беше много близо до фалит още през януари. Сега шефът на "Флайби" Марк Андерсън заяви в писмо до персонала, че съжалява, че не е успял да осигури необходимото финансиране, но няма друга алтернатива освен да обяви несъстоятелност на компанията.

Реакцията на британското правителство на новината за фалита бе, че е готово да помогне на служителите на компанията да си намерят работа в други авиолинии, както и други превозвачи да поемат обслужваните досега дестинации на "Флайби".

Експерти в сферата на въздушния транспорт заявиха, че в основата на фалита на "Флайби" е била суперамбициозната политика за разрастване, но разпространението на епидемията от коронавирус е задълбочило още повече финансовите ѝ проблеми.

Фалитът на "Флайби" се очаква да създаде проблеми и на премиера Борис Джонсън, който преди време обеща да вдигне нивото на Великобритания, инвестирайки в регионални транспортни връзки.

Въздухоплавателният оператор, описан като най-голямата независима регионална авиокомпания в Европа, превозваше около 8 милиона пътници годишно между 81 летища в Обединеното кралство и в Европа. Компанията беше собственост на консорциум от Virgin Atlantic, Stobart Group и Cyrus Capital. Гpyпaтa инвecтиpa 110 млн. пayндa cлeд пpидoбивaнeтo нa "Флайби" през 2019 г.

"Флайби" се превърна в първата основна авиокомпания, която прекрати дейността си след появата на коронавируса в края на миналата година в Китай.

Авиокомпаниите се надпреварват да намалят разходите, като отменят полетите, за да избегнат финансовите загуби. Техните резултати се влошиха сериозно от края на февруари, след като Италия се превърна в епидемиологичното огнище на коронавируса в Европа, отбелязва Ройтерс.

Сред авиокомпаниите, обявили мерки за икономии на разходите, са "Бритиш Еъруейс" (British Airways), "Изиджет" (EasyJet), "Луфтханза" (Lufthansa), "Райънеър" (Ryanair) и "Юнайтед Еърлайнс" (United Airlines).

"Райънеър" съкрати полетите си с една четвърт, а "Бритиш Еъруейс" отмени повече от 400 полета. Двете авиокомпании мотивираха решението си със значителния "спад в търсенето", причинен от избухването на Covid-19.

Авиокомпаниите, които оперират в Европейския съюз, не са задължени да изплащат обезщетение за анулиране на полети, ако пътниците бъдат уведомени поне 14 дни преди полета.

Повечето отменени полети на "Бритиш Еъруейс" са за полети на къси разстояния между Лондон и Италия, Франция, Австрия, Белгия, Германия, Ирландия и Швейцария. Освен това авиокомпанията е отменила и 24 полета между Лондон и Ню Йорк.

"Райънеър" съобщи, че намалява честотите по някои маршрути с до 25 на сто, като най-силно се повлияват полетите му до и от Италия - най-тежко засегнатата от заразата европейска страна. Намаленият график ще е в сила от 17 март до 8 април след "значителен спад на резервациите" за периода.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари