Борисов: Връщащите се от рискови места да спазват 14 дни карантина

1
Сформира се кризисен щаб за борба с коронавируса
Сформира се кризисен щаб за борба с коронавируса

Сформира се кризисен щаб за борба с коронавируса.

Това стана ясно след извънредното заседание на Съвета по сигурността. Срещата, която трябваше да се проведе във вторник, беше преместена за днес следобед.

Поддържаме връзка с другите държави, наблюдаваме ситуацията. Нищо не може да ни опази по-добре от дисциплината. Хората, които се връщат от рискови места, да запазят 14-дневен карантинен период. Връщат се ученически групи, казал съм министри и зам.-министри да ги чакат и да говорят със семействата да си останат по къщите”, обясни премиерът Бойко Борисов, предава NOVA.

На срещата бяха обсъдени данните за разпространението на коронавируса, предприетите срещу него мерки в национален и международен аспект, както и необходимите по-нататъшни действия.

"Още нямаме криза, нямаме заболяване", увери премиерът Борисов. "Но в други държави вече има. Правим го, да се пазим. Ако нямаме тази стиковка, ще станем като Италия", добави той.

Премиерът Борисов иска от медицинските екипи на всички болници да бъдат в готовност за евентуални случаи на заразени с коронавирус. Подобна ситуация с двама заразени ще бъде проиграна на летището в София.

От МВнР препоръчват само в краен случай да пътуваме в районите в Италия и Китай, където е установена заразата.

Отменя се и денят на отворените врати във Военния музей, който традиционно се прави на 3 март. Взимат се мерки и за прекъсване на големи първенства със световно участие.

На тестване могат да се подложат само лица, които имат симптоми или са пътували в страни, в които има концентрация на заразата. Има лица, които повлияни от паниката искат да се тестват. Във ВМА има тарифа за такъв тест – тя е 200 лв. Производството на тестове обаче не е пригодено за такива мащаби и всички искат да се снабдят с такива тестове. В България има тестове за 3000 души, поръчани са и още. Тестовете не могат да дадат правилни показания, ако не са проявени всички симптоми на коронавируса. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари