Борисов: Разпоредих на щаба да започне масирани тестове в Банско

0
150 евро струва едно тестче без машинката. Тестваме колкото и в другите държави
150 евро струва едно тестче без машинката. Тестваме колкото и в другите държави

Разпоредих на щаба да започне масирани тестове в Банско за коронавируса, заяви днес премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерски съвет.

Тъй като имаме епидемичното разпространение в Банско, които са от хора, които са развили заболяването и са доказани. Затова по разпореждане на премиера ще се направи едно изследване, за да се види там където по заведения, по места, където са се срещали тези, които са заболели, ще видим хората дали имат изграден имунитет, били ли са в контакт с вируса на тази коварна инфекция“, обясни д-р Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб.

Приемаме, че Банско е едно огнище, хората там изстрадаха много, бяха под карантина, затворени 14 дни. Днес се създава организация, масирано… с бързите тестове, защото те могат да свършат работа тук, тъй като показват дали има антитела. Фактически ще можем да разберем като мине тестването колко от хората там, тази затворена общност – не малка, все пак един град, Банско, с много влизащи и излизащи от него заради туризма хора, са изградили (имунитет). Това ще ни даде много ясна картина за тази цел“, каза Борисов.

Премиерът даде пример с Германия, която сега е произвела бърз тест за коронавирус, който първо в Бавария се тества само на лекари на първа линия: „150 евро струва едно тестче без машинката“.  

Данните, които ген. Мутафчийски съобщава всяка сутрин са „абсолютно реални“, изрази увереност Борисов и допълни:

Толкова тестове, колкото и са направени и в другите държави – средноевропейски“.

Индустрията ни с по-качествени стоки от велики империи

Българската индустрия произвежда много, много пъти по-качествени стоки отколкото велики империи“, каза премиерът, след като съобщи, че български защитни облекла са преминали минали тестове в „Бундесвера и Австрия и Германия, всички държави“ у на които са дадени по 5-10 облекла.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари