Борисов: Може да отделим стотина милиона за едно кокетно ново стадионче за футболистите

0

"Много се радвах като гледах срещите по футбол със Словения и Норвегия. Мога да кажа, че ако продължат така (футболистите от националния ни отбор) и се класират, догодина може да им направим едно кокетно ново стадионче. Футболистите играят много сърцато, стотина милиона могат да се отделят за един нов стадион, изцяло футболен", обясни министър-председателят, който е запален спортист и действащ голмайстор на ветераните на столичния Витоша (Бистрица).

"Нали видяхте, че избушиха и откраднаха стадион "Васил Левски". Нали щяха да правят козирка и още много неща. Нито козирка, нито зали направиха. Обраха го, откраднаха го", припомни министър-председателят на България, предаде Канал 3.

По време на посещението си във Варна Борисов, заедно с министъра на спорта Кралев и кмета на Варна Иван Портних, посетиха ремонтираната зала "Конгресна", където се играят мачове от световното по волейбол. Премиерът използва да се срещне и с играчите от националния ни отбор по волейбол, които стартираха с победа 3:0 над Финландия именно във Варна

"Днес темата е спорт. Виждате, че направихме зали в редица градове. В Пловдив и София дори нямаше читави зали, сами виждате как е в момента. За Варна да не говорим, тази зала беше пред срутване. За нас е важно да направим залите, за да се чувстват добре всички, не е важно аз да присъствам", сподели още премиерът.

Над 350 милиона лева са инвестирани в изграждането и ремонтирането на спортни зали в страната, отчете Борисов. Той заяви, че правителството ще продължи да инвестира в масовия спорт.

"Изградихме десетки, стотици игрища, физкултурни салони. Заварихме България без спортни зали. Имаше една във Варна, която беше в лошо състояние. Вместо да се подпира на колоните, тя висеше във въздуха, отдолу имаше 9 метра вода, Господ ни е спасил да не се срути и да загинат хиляди хора. Сега тази зала е най-красивата.

Инвестираха се много пари, много воля трябваше да се полага. Започнахме от София с "Арена Армеец“, "Фестивална", в Русе, Пловдив, Стара Загора, Шумен, Ботевград, Сливница, Свиленград - това са години строителство, ремонти, спортни деятели, които да се преборят световните първенства да са тук“, допълни Бойко Борисов.

"В момента правим три световни първенства едновременно - по волейбол, художествена гимнастика и гребане. Шефовете на световните асоциации са тук, олимпийския комитет“, заяви премиерът Бойко Борисов пред българските волейболисти и им пожела успех.

"Единственото, което искам е - имайте предвид, че ви гледат децата - ставате символи и пример за подражание и сте изключително важни“, каза още той.

За ремонта на зала „Конгресна“ в Двореца на спорта във Варна през 2015 година правителството отпусна 12 800 000 лева. Тя разполага с 5100 седящи места и игрално поле с максимален размер 45 м дължина и 26,5 м широчина, което позволява да се провеждат световни и европейски първенства. 500 000 долара даде Министерски съвет за провеждането на световно първенство по волейбол у нас. Мачовете от предварителните групи се играят в залите във Варна и в Русе, а в следващата фаза - от 21 до 23 септември, те продължават във Варна и в София. Финалните срещи от световното ще са в Торино, Италия.

Общата сума на изплатените от правителството средства за провеждането на първенството в периода 2016-2018 година е 5 000 000 долара. 

Борисов инспектира напредъка на строителството на многофункционалната спортна зала „Арена Бургас“.

През 2016-та година правителството взе решение да отпусне средствата за изграждането ѝ. Към момента са приключени голяма част от дейностите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари