Борисов: Докато запалиш поршето, е изхарчило 12 лева, а протестират за 8 лева винетка на месец!

0
Според премиера след терористичните актове програмите на правителства рязко завили в сферата на сигурността
Според премиера след терористичните актове програмите на правителства рязко завили в сферата на сигурността

Като искаш да имаш естакади, да живееш на бул. „Витоша”, да се возиш на метро, да живееш на жълтите павета, не може местната такса да ти е същата като в някое село. Това беше един от поредните запомнящи се цитати на премиера Бойко Борисов по време на конференция „Перспективите пред местната власт и новия програмен период“, предаде БГНЕС.

Борисов за пореден път изтъкна как за една година сме станали втори в Европа по усвояване на еврофондове, но удобно не обели и дума за статистиката на ЕК какво сме постигнали с тези пари - например пет до шест пъти по-малко по отношение на изцяло новите работни места, отколкото Румъния. Вместо това премиерът предупреди местната власт да е особено внимателна с обществените поръчки и усвояването на евросредства, "защото ако се подведете след това чрез финансовите корекции ние трябва да ги даваме от бюджета".

Според премиера след терористичните актове програмите на правителства рязко завили в сферата на сигурността. „В новия бюджет отидоха рязко парите в тези бюджетни сфери, ако и вие сте калпави, тези пари трябва директно да бъдат давани от бюджета. Надявам се, че това го разбирате и да престанете да се правите на добри. Местните данъци и такси са инструменти, с който може да оправите бюджетите си”, призова той кметовете си.

Министър-председателят не пропусна и протестите срещу вдигането на цената на винетките. На тези протести се идвало с поршета, а местната власт го накарала да действа централно, защото не си търсела дължимото, по думите му: "Само докато запалиш поршето, е изхарчило 12 лв., а протестират за 8 лв. винетка на месец. Предложихме през общинските съвети да си вдигнете данъците с 2% и да обясните защо на хората, обаче скочихте всички най-вече партньорите от Реформаторския блок, но имате дългове. Имате дългове, но не искате вие да си ги съберете от населените места, а искате като дойдете при мен с нови заявки за 160 млн. лв. Не искате да си съберете данъците и таксите, защото искате да сте готини и добри, но и ние искаме да сме така", обърна се Борисов към кметовете.

Премиерът не пропусна да предупреди кметовете, че нямало да жали никой, който идва да му иска пари, без да каже какви мерки е предприел за повече средства на местно ниво и дали е събрал максимално местните данъци и такси. Според него кметовете трябва да престанат с популизма, тъй като правителството трябва да плаща за новите предизвикателства, например, самолети и отбрана.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари