Борисов: Държавата мобилизира 4.5 милиарда лева за икономиката

0
200 млн. лева за хората в неплатен отпуск, 50 милиона за пенсионерите
200 млн. лева за хората в неплатен отпуск, 50 милиона за пенсионерите Снимка: БГНЕС

4,5 милиарда лева ресурс мобилизира правителството за икономиката.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, предава БГНЕС.

Правителството отделя 500 млн. лв. за увеличените разходи на МЗ, МО, и МВР, съобщи премиерът Бойко Борисов по време на извънредния брифинг относно икономическите мерки, които правителството ще предприеме в условията на пандемията от коронавирус.

4.5 млрд. ресурс мобилизира правителството за икономиката – капитализираме ББР с 500 млн., които служат за гаранция на бизнеса да вземат капитали в размер на 2.5 млрд. лв.; 200 млн. са за безлихвени потребителски кредити на лица в неплатен отпуск при запазване на трудовите правоотношения; отлагане на плащане на данъци до 30 юни, а това прави над 600 милиона лева по-малко; утре на МС ще гласуваме 50 млн. лв. за пенсионерите”, изброи премиерът.

"За тези, които считат, че сме закъснели – да кажа, че най-бързите, ефикасни и доказани мерки бяха направени в България, и всички ни хвалят за това. Други държави загубиха седмици наред да обясняват как няма страшно, а после в рамките на ден или два изцяло сменяха концепцията си", каза Борисов.

Държавите, които не се справиха с мигрантската вълна, са изправени пред трудности, да не кажа катастрофа. Трябва да се разселват мигрантите по тези страни, а България има нула миграция. Услужливо го пропускат моите опоненти, но след време това ще бъде отчетено като добре свършена работа. Няма институт, който да каже, че има лекарство; няма лекар, който да предвиди кризата; няма кой да се подпише под сигурността на бързия тест. Лично попитах израелския премиер, който ми каза, че няма сигурен бърз тест. Лабораториите в Израел няма да могат да създадат такъв тест по-бързо. Вчера ЕК направи бърза поръчка, ние сме заявили един милион теста. Искрено вярвам, че експертите, които работят в ЕС, ще купят и предоставят най-доброто, което имат. Това е с цел да спрем да говорим кой тест на коя фирма бил качествен! Целта е всички в ЕС да купят единен тест, който да важи за всички“, заяви премиерът.

"Убеден съм, че в рамките на 7-8 седмици ще можем да произвеждаме и респиратори. По същия начин разсъждават и колегите по света", каза Борисов.

"За всички, които се шегуваха с тази пандемия, животът ни поднася изненади. Полският премиер изведе на улицата военните, които да контролират излизането на хората. А ние не го правим още, за да се спасим от критики, внушения и претоварване на жандармерията, полицията и МВР по този брутален начин.

Ние като правителство, се ръководим от следното правило: Да спасим живота на възрастните, и да осигурим работата на младите”, допълни Борисов.

Целият брифинг можете да гледате ТУК

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари