Бонус от 12 000 лева за кола на ток - не само срещу стар дизел, но и бензин

4
За рециклиране ще може да се предават автомобили, произведени преди 2006 г.
За рециклиране ще може да се предават автомобили, произведени преди 2006 г. Снимка: iStock

За рециклиране ще може да се предават автомобили, произведени преди 2006 г.

Помощ за покупка на нов електромобил в размер на 6135 евро ще се дава в замяна на върната стара кола с двигател с вътрешно горене с категория до евро 4. Това означава, че за рециклиране може да се предават не само автомобили на дизел, а и на бензин, пише 24 часа.

В последния изпратен до Европейската комисия през ноември вариант на новата програма “Околна среда”, в която е записана мярката, беше предвидено стимулът да се дава само в замяна на предаден стар дизелов автомобил с категория пре-евро или евро 1, което означава, че трябва да е бил закупен преди 1 януари 1997 г.

Източници от Министерството на околната среда обаче заявиха пред вестника, че се подготвят изменения в програмата, така че да се разшири обхватът на мярката, която има за цел да се подобри качеството на атмосферния въздух в страната.

Ако промените бъдат одобрени от Европейската комисия, ще може да се връщат дизелови автомобили, произведени преди 2005 г., и бензинови преди 2006 г.

Останалите условия за получаването на стимул обаче остават същите - той ще важи само за граждани, които живеят в една от 21 общини с високи нива на замърсяване на въздуха. Това са Велико Търново, Горна Оряховица, Русе, Видин, Враца, Монтана, Плевен, Шумен, Бургас, Несебър, Гълъбово, Благоевград, Перник, София (столица), Кърджали, Пазарджик, Асеновград, Пловдив, Смолян, Димитровград и Хасково.

Кандидатите трябва да имат адресна регистрация в една от тези общини и да са платили дължимите местни данъци и такси за последната финансова година, включително данък на автомобила си.

Помощта е допустима за закупуване само на нов електрически автомобил, като няма да се приема финансиране на коли втора употреба или хибридни автомобили.

Друга особеност е, че отстъпката ще се дава само ако колата на ток се вземе на лизинг - няма да може да се плати цялата сума и да се купи веднага. Това се прави, за да се избегнат злоупотреби с евентуална препродажба на новата електрическа кола в други страни.

Общо в новата програма “Околна среда” са предвидени 30 млн. евро за директно подпомагане. Средствата би трябвало да се удвоят чрез т. нар. ливъридж ефект и така да достигнат до 60 млн. евро. Това ще стане чрез предоставяне на гаранции от страната на държавата към лизинговите дружества, които ще се включат в програмата. Така те ще могат да сключват договори за покупка на електромобили на изплащане с по-ниско от стандартното оскъпяване.

Подобряването на чистотата на атмосферния въздух ще бъде приоритет на правителството и на екоминистерството, уверява министър Борислав Сандов. Така например в момента се работи за осигуряване на национално финансиране за системата за мониторинг. Предвижда се разширяване и модернизиране на системата, така че да се идентифицират местата и източниците на замърсяване, за което ще бъдат заделени 15 млн. лв. Допълнително ще се инвестират 1,4 млн. лв. за укрепване на съществуващата система.

Идеята е да се извършва анализ, който да установява химическия състав на замърсяващите компоненти. Ще бъде засилен и контролът чрез кръстосани спешни проверки - експерти от една регионална инспекция да проверяват обекти и предприятия на територията на друга, както и задължително участие на граждани.

Сандов ще предложи и драстично увеличаване на глобите за индустриално замърсяване, така че те да са достатъчно високи и възпиращи за потенциалните нарушители.

МОСВ ще подготви и инструкции за местните власти как да подобрят качеството на въздуха включително с мерки, като редовно миене на улици, за да се ограничи разпространението на прах.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари