Болници връщат пациенти с COVID-19 заради липса на места

0
Здравната система се пропуква под натиска на увеличения брой заразени в последните седмици
Здравната система се пропуква под натиска на увеличения брой заразени в последните седмици

На фона на данните за непрекъснато увеличаващите се новозаболели от COVID-19 в България все по-ясно започва да се вижда, че здравната система съвсем не е толкова добре подготвена за натоварванията, както твърдят управляващите и здравните власти.

От Спешна помощ в София съобщиха, че всеки ден получават по няколко отказа от различни лечебни заведения за прием на пациенти с коронавирус, предаде NOVA. Причината в масовия случай е, че болниците вече са запълнени. Тъй като броят на пациентите с COVID-19 по болниците се мени, данните се актуализират по няколко пъти на ден, за да не се стига до ситуация, в която линейка обикаля с пациент от болница на болница. „Принципът е – пациентите се карат в най-близкото лечебно заведение, което има капацитета да окаже помощ за състоянието, в което е. Ако в този момент има запълнени места и няма възможност в това заведение, караме в следващото такова”, обяснява говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска.

При капацитет от 35 места столичната „Света Анна” спира приема на пациенти с коронавирус. Болницата вече е приела дори повече от това, което позволяват възможностите й.  „Имаме 38 пациенти и още 2-ма в реанимация. Тоест 40 човека. При положение, че капацитетът е изчерпан, те трябва да бъдат насочени към други лечебни заведения”, казва говорителят на болница „Света Анна” Антон Луков.

Можем да увеличим малко капацитета, ако се наложи, и ни бъде разпоредено да го направим това”, казва директорът на 2-ра градска болница д-р Стефан Узунов. 

Местата за болни от коронавирус са регламентирани и одобрени от РЗИ. От инспекцията в София вчера са отказали официална информация колко свободни места за пациенти с коронавирус са останали в столицата. Преди епидемията в болниците у нас имаше 740 инфекциозни легла и 2063 легла за интензивно лечение. Всички лечебни заведения бяха задължени да разкрият допълнителни легла за лечение на пациенти с COVID-19 и така капацитетът бе увеличен на 7391 легла за по-леки случаи и 1324 за тежки случаи. В края на май обаче, когато случаите намаляха, болниците започнаха да се връщат към нормален ритъм на работа и да закриват отделенията за COVID-19.

Междувременно в различни болници в страната отново започва да се покачва недоволството сред персонала. Медиците от общинската болница във Велинград подадоха колективна оставка, стана ясно от репортаж на Би Ти Ви. В мотивите си те посочват, че стигат до крайното решение заради непрекъснато променящите се правила и инструкции на здравните власти за работа с пациенти с COVID-19. Лекарите продължават да лекуват пациенти, но настояват за среща с Националния оперативен щаб относно лечението на коронавируса.

Медиците твърдят, че болницата не разполага с условия за лечение на болни от коронавирус, но въпреки всичко те лекуват такива пациенти. В общинската болница се лекуват 7 души с COVID-19, а още петима са в изолатора със съмнение за коронавирус.

"Разочаровани сме от начина, по който получаваме разнопосочни указания и заповеди за лечението на пациенти. Ние не сме хора, които се страхуват, избрали сме тази професия и разбираме рисковете за себе си и за семействата си, но в нашата болница нямаме условия за лечение на това заболяване“, коментира д-р Ванков от неврологичното отделение. Според него болницата, която е малка и построена през 1953 г., не отговаря на санитарно – хигиенните условия за лечение на пациенти с коронавирус. 

Има смесване на потоците на болни и здрави, а лекарите, които лекуват болните с коронавирус, дават консултации и в други отделения“, посочи той. По думите му каквито и мерки да се вземат, не може да се гарантира, че други болни няма да бъдат заразени. Именно смесването на потоците от здрави и болни беше една от основните причини за огнището на COVID-19 във видинската болница и на други места.

Преди няколко дни напрежение възникна и сред лекарската колегия в Сливен. Медиците настояха в писмо до националния оперативен щаб, МЗ, съсловната си организация и местните здравни власти да се отворят триажни отделения в частните болници заради голямата натовареност на двете инфекциозни отделения в областната и военна болница в града.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари