Болници отказват прием на тежко болни заради епидемията

4
Все повече тежко болни хора не получават адекватна медицинска помощ заради истерията около коронавируса
Все повече тежко болни хора не получават адекватна медицинска помощ заради истерията около коронавируса

Все повече тежко болни хора не получават адекватна медицинска помощ заради истерията около коронавируса и презастраховане на лични лекари и болници.

Някои пациенти се третират погрешно като болни от COVID-19 и получават погрешни инструкции за домашно лечение. Други не успяват да постъпят в болница зарази презастраховане и "пазене" на легла за пика на вируса, става ясно от сигнали на граждани в социалните мрежи.

52-годишна жена от Враца, която е била лекувана в продължение на дни от джипито си по телефона, е починала късно снощи в МБАЛ "Христо Ботев", съобщи вчера zovnews.com.

Пациентката е била приета по спешност в болницата с перитонит след домашно лечение по погрешна диагноза. Жената е имала оплаквания - болки в корема и температура, но когато позвънила на личния си лекар, той се усъмнил, че има коронавирус. Затова я е лекувал в домашни условия по телефона в продължение на няколко дни. В този период състоянието на жената се влошава и тя е приета в частна болница във Враца със съмнение за бъбречна криза. Там пациентката припада и реаниматор установява липсваща перисталтика и други симптоми, характерни за перитонит. Жената е интубирана и транспортирана до спешния център на МБАЛ "Христо Ботев"- Враца, където има хирургичен кабинет и където след ренген лекарите установяват перфорация на тънките черва на четири места. Жената е била оперирана по спешност, но състоянието ѝ било много тежко и късно снощи тя е починала.

За друг случай сигнализира журналистката Елена Дюлгерова, която живее в Костенец, чийто мъж е с диабет, бъбречна и сърдечна недостатъчност, както и с прекаран преди 4 г. инсулт. Състоянието му се влошава последните дни, като на третия ден след влошаването жена му вика Спешна помощ, която го отвежда в Окръжна болника "Св. Анна". Съпругата не отива с него в болницата заради ограниченията за връщането ѝ. След цял ден обследване, от приемното отделение на Окръжна болница ѝ се обаждат, за да прибере мъжа си. Обяснението било, че в никое отделение не могат да го приемат, тъй като "състоянието му не е извън нормите". "Човек, който не може да се движи, с видими промени в говора, надебелен език и склопено око, не може да бъде приет в българска болница, защото НЕ Е СПЕШЕН СЛУЧАЙ. Моля ви, реагирайте, моля ви, моля!", апелира жената. Пиарът на болницата Антон Луков отговори на колега от "Икономист", че на мъжа са направени изследвания за 2000 лева. Сумата е специално подчертана. Прегледан е от шестима лекари, които не намират състоянието му за спешно. Пиарът подчертава също така, че пациентът дори е нахранен в Спешното отделение. Към този момент от болницата не дават сведения на Елена за състоянието на мъжа ѝ.

Практика на здравно министерство при такива случаи е да не коментира фактологията, преди да е назначена проверка. Още не е ясно дали здравният министър Кирил Ананиев ще разпореди такава по двата случая.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари