Болници изписват пациенти, без да са сигурни дали те са оздравели

0
Малък брой болници, които се считат за монополисти, пък допускат повторно вече установени нарушения
Малък брой болници, които се считат за монополисти, пък допускат повторно вече установени нарушения Снимка: Shutterstock

"Най-честият вид нарушения, които родните болници извършват, са свързани с неспазване на критериите за хоспитализация и настаняването на пациенти, които не се нуждаят от болнично лечение", съобщи д-р Страшимир Генев, директор на дирекция "Болнична медицинска помощ" в институцията, научихме от Дарик Нюз.

"Друг вид често нарушение е изписването на пациенти без да са направени необходимите изследвания, които да докажат, че състоянието на болния се е подобрило. Това показват последните проверки на Националната здравноосигурителна каса", допълни той.

По думите на Генев има малък брой болници, които се считат за монополисти, заради което допускат повторно вече установени нарушения.

"Най-честите нарушения са неспазване на индикациите за хоспитализация. Т.е. за да се хоспитализира пациентът, той трябва наистина да има необходимост от болнично лечение, не просто да отиде на някакви изследвания или консултативни прегледи, които могат да се извършват и в извънболничната помощ", посочи той.

"Други вид нарушение е неспазване на критериите за дехоспитализация. След като пациентът наистина има нужда от болнично лечение, след като е бил на такова, неговото заболяване трябва да има някакво раздвижване, подобрение, някакви прегледи и изследвания трябва да бъдат извършени, за да се знае, че неговият лечебен процес в болницата е приключил", обясни Генев.

"Чести случаи на нарушения са и изисквания на плащания, за които няма необходимост, т.е. за дейности които Касата заплаща", не скри още Генев.

"Има лечебни заведения, които са малко, но допускат, независимо от нашите препоръки, проверки, допускат повторни нарушения от един и същ вид", допълни той.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари