Боил Банов: Това е една аномалия, която трябва да поправим

0
Министърът на културата предлага общинските музеи да станат държавни
Министърът на културата предлага общинските музеи да станат държавни Снимка: БГНЕС

Програмата за подкрепа на библиотечните фондове вече е в ход. Това обяви на заседание на комисията по култура в парламента министърът на културата Боил Банов.

След множество срещи с библиотеки и издатели се прие 10% самоучастие на библиотеките, което е логично за такъв тип програми, каза министърът. Всички общински и регионални обекти ще могат да се включат, затова МК е гордо с възможностите, които предоставя, предава News.bg.

Във връзка с новите законови промени министър Банов заяви, че читалищата имат държавна подкрепа, но не са държавна структура. За това и трябва тяхното ръководство да декларират данъци. Творците по света също плащат данъци и доказват конфликти на интереси, обоснова се той.

По отношение бъдещето на 55-те общински музеи Банов обясни, че от министерството е отправено мотивирано предложение те да преминат под държавна собственост "Това е една аномалия, която трябва да поправим", категоричен беше Банов.

След като правителството отпусна половин милион лева за ремонта на кораба "Радецки", Банов уточни, че експерти в момента се занимават с процеса в Браила. Именно там се намира единствената корабостроителница, която може да го ремонтира на тази цена. В рамките на три месеца се очаква корабът-музей да бъде пуснат по Дунав.

Източник: News.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- И той ми казва: "Искам да имам дете от теб!"
- И ти?!
- Пратих му по-голямото, че то яде повече!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари