Бойко Рашков: Служителите на КАТ няма да се крият вече в храстите

48
Неговото нареждане е да не извършват „безцелни" проверки
Неговото нареждане е да не извършват „безцелни" проверки

Неговото нареждане е да не извършват „безцелни" проверки

По мое разпореждане във връзка с подобряване работата на полицейските служители, на 18.06.2021 г. писмено е разпоредено до всички служители на ведомството, осъществяващи дейности по опазване на обществения ред и контрол на пътното движение, същите да се изпълняват чрез видимо присъствие както на служителите, така и на служебни те автомобили.

Така е отговорил министърът на вътрешните работи Бойко Рашков на въпрос на народния представител Мартин Димитров от Демократична България относно практиката, позната още като „криене по храстите“ с цел да изненадат водачите, изскачайки пред тях в последния момент, предаде Actualno.com.

Неговото нареждане е да не извършват „безцелни" проверки, като превозни средства и граждани бъдат проверявани при предвидените в закона случаи. Също така да извеждат от транспортите потоци водачи на моторни превозни средства, които с поведението си създават предпоставки за възникване на инциденти.

От служителите на КАТ се изисква автоматизираните технически средства и системи да се разполагат на места, характеризиращи се с концентрация на тежки пътнотранспортни произшествия, като бъдат видими за останалите участници в движението, а полицейските служители да се отнасят с уважение към гражданите при спазване па етичните норми.

„В разпореждането са дадени указания за извършване на контрол от длъжностни лица по непосредственото изпълнение на дейностите по контрол на пътното движение и патрулно- постовата дейност с оглед ефективно прилагане на разпореденото. За неизпълнение на заповедите и разпорежданията на министъра на вътрешните работи, заместник-министрите н главния секретар па МВР и на преките ръководители се налагат дисциплинарни наказания“, уточнява министър Рашков.

По думите му от друга страна структурните звена в Министерството на вътрешните работи са обект на постоянен контрол, като всички сигнали, независимо от начина на тяхното постъпване, се регистрират и се предават за извършване на проверка от съответния компетентен орган. При наличие на основание се прилагат разпоредбите на Закона за МВР за дисциплинарната отговорност.

„Относно възможността за подаване на сигнали от водачи на моторни превозни средства Ви уведомяваме, че сигнали могат да се подават както лично, така и чрез упълномощен представител в деловодствата на структурите на МВР или в Приемната на МВР, както и по електронен път, по поща, чрез Единен европейски номер за спешни повиквания 112 или на открита телефонна линия: 02 982 2222“, допълва Рашков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари