Бойко Борисов: Виктор Орбан ме попита, може ли моята ограда да е по-голяма от неговата

1
Аз си мълча, не се фукам
Аз си мълча, не се фукам

На ГКПП „Капитан Петко Войвода“ пристигнаха председателите на ЕК и Европейския съвет

„Ако водим разумна политика, няма опасност. Затова колегите са тук. Ако не се води мъдра политика става опасно. Миграционната вълна винаги е била близо”. Това заяви премиерът Бойко Борисов на ГКПП „Капитан Петко Войвода“.

Там пристигнаха председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. С тях Борисов летя с хеликоптер над част от южната граница на страната ни, която е външна за Европейския съюз. 

„Контролираме цялата екватория. От Босфора излезе ли лодка, ние я виждаме. Огромни съоръжения, инвестирали сме средства. Има термокамери, сензори и датчици. Трябва да караме 2 часа покрай границата, за да я видите цялата. И ще стигнем до Черно море. Всичко се обработва по тези земи, много се работи. Днес е Национален празник, но много хора работят. Първият, който дойде на границата беше Дейвид Камерън, А Виктор Орбан дойде и ме попита, може ли моята ограда да е по-голяма от неговата. Аз си мълча, не се фукам", разказа Борисов по време на полета над границата. 

Борисов лично откара двамата европейски лидери с джипа си до чакащите ги хеликоптери. По пътя премиерът ги запозна с предстоящия полет и със ситуацията в района. 

"От 1 март въведохме тол система. Много трудно, но успяхме, това са рамките", разказа Борисов, преминавайки покрай рамка на тол системата с автомобила си. Той уведоми гостите, че в близост се намира АМ "Марица" и се правят нови пътища, които се финансират с евросредства.

Министър-председателят запозна Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел със строежа на интерконектора с Гърция. 

"Днес подписахме договора с "Газпром" и благодарение на много добрите преговори и помощта на ЕС, постигнахме цена с над 40% по-ниска", похвали се премиерът. Той покани европейските лидери през лятото във Варна. 

"Построихме добра ограда, но истината е в добрата дипломация. Иначе имаме добри съоръжения. Всичко сме направили както трябва, но дипломацията е на първо място", каза още Борисов.

Преди да посрещне евролидерите, Борисов говори за кратко пред журналисти. 

"Винаги сме водили мъдра и разумна политика и сме си подсилили всички КПП-та, граници, огради. Просто работим тихо, разумно. Не работим срещу нашите съседи и смятам, че това се оценява високо в Европа. И вие спите спокойно", заяви той.

„Бежанците бяха в Харманли, „Овча купел”, забравили сте. Към днешна дата няма бежанци у нас. Дайте да не плашим хората, няма наплив. Чухте и от нашия съсед – пазим морската и сухопътната граница. Моята тактика е за добросъседство и мир", каза още Борисов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари