Бизнесът във Враца търси кадри от Русенския университет

0
Бизнесмените коментираха, че имат нужда от добре обучени специалисти
Бизнесмените коментираха, че имат нужда от добре обучени специалисти

Заради малкото кадри индустриалните предприятия във Враца не могат да поемат по-големи поръчки

Представители на фирми от региона на Враца посетиха Русенския университет и обсъдиха с ръководството възможностите за подготовка на кадри за местната индустрия.

В срещата участваха заместник областният управител на Област Враца - Мирослав Комитски, Пенка Попова – председател на КРИБ Враца, Ивайло Гладнишки - управител и собственик на Лесто продукт ЕООД и Илия Монов - гл. експерт във фирма Медико Инженеринг ООД. От страна на университета присъстваха ректорът проф. д-р Велизара Пенчева, чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев - председател на Общото събрание и председател на Общинския съвет гр. Русе, проф. д-р Пламен Даскалов - зам.-ректор по развитие, координация и продължаващо обучение, деканите на факултета по електротехника, електроника и автоматика – проф. д.н. Михаил Илиев, аграрно-индустриалния факултет – проф. д-р Генчо Попов, машинно-технологичния факултет – проф. д-р Бранко Сотиров, зам.-деканът на транспортния факултет – доц. д-р Даниел Любенов и ръководителят на Центъра за кариерно развитие - проф. д-р Иван Евстатиев.

Бизнесмените коментираха, че имат нужда от добре обучени специалисти, както със средно, така и с висше образование. Заради малкото останали подготвени кадри индустриалните предприятия във Враца не могат да поемат по-големи поръчки от възложителите, споделиха работодателите и уточниха, че това спира развитието както на бизнеса, така и на региона като цяло.

Русенският университет може да партнира на професионалните гимназии в района, като оказва методическа подкрепа на преподавателите и помага за организирането на събития, в които да участват студенти от висшето училище и ученици от Враца, каза ректорът – проф. д-р Велизара Пенчева. Възможно е и провеждането на обучения за допълнителна квалификация на работниците във фирмите по заявка на работодателите, стана ясно още на срещата.

Председателят на Общото събрание – чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев припомни, че Русенският университет е доказал ролята си на гарант за развитието на икономиката в Северна България и ще съдейства на бизнеса във Враца за осигуряване на необходимите кадри.

В края на срещата гостите разгледаха материалната база на университета и се запознаха с историята му, благодарение на музейната експозиция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари