Беглец рецидивист върлува, преоблечен като жена

0
Кокала се дегизирал с рокля на цветя, зелен сутиен, перука и капела
Кокала се дегизирал с рокля на цветя, зелен сутиен, перука и капела

След гонка и стрелба по полицаи Кокала е хванат натясно в гълъбарник. 

Осъден е на 18 г. затвор.

Беглец от затвора, облечен като жена, се измъква от офис в центъра на Силистра, пише 24 часа. Боядисал се е с цветовете на войната, въоръжил се е до зъби и е тръгнал да търси отмъщение за имотна измама. 

Димитър Братанов - Кокала знае, че вече го издирват, и затова се е дегизирал като кокона - с рокля на цветя, натъпкан с дунапрен зелен сутиен, перука и капела.

Стиска черна чантичка, в която са оръжията му - пистолет “Макаров” и револвер, и двата заредени. С бързи крачки се насочва към ул. “Петър Вичев”.

Там е къщата, която търси. Отива при нея, наднича да види има ли някой и в този момент отзад го приближават две полицейски коли.

Предаден е, но Кокала няма намерение пак да гледа небето през решетки.

Едната патрулка пресича пътя му и минава отпред, другата е зад него, но Кокала хуква в пресечката. След гонка и стрелба се оказва в безизходица, заседнал в един гълъбарник.

Има още патрони, може да стреля, да предизвика ченгетата и те да го направят на решето. Има ли смисъл, пита се той и последните часове минават пред очите му като забързан каданс.

На 41 г. Братанов вече е осъждан 10 пъти. Лежал е в зандана за престъпления, извършени между 1995 г. и 2006 г. През 2014 г. пак влиза в затвора за 4 г.

Присъдата събира наказания по няколко дела, едното - за отвличане. Кокала лежи първо в Белене, а през 2016 г. го местят на по-лек режим във Варненския затвор. Но мисълта, че е бил измамен, не му дава мира.

Докато е зад решетките, Кокала се свързва с познат, който му идва на свиждане с още един човек. Затворникът търси помощ от тях, защото му трябват пари за адвокати, които да “оправят” дело на път за Върховния касационен съд.

Дава пълномощно и след време апартаментът му на ул. “Тулча” в Силистра е продаден.

Парите обаче се оказват много по-малко от очакваното.

На Кокала му остават 13 месеца от присъдата, когато решава да избяга и да “раздаде справедливост”. На мерника му са Коко, Цоната и Тропанката.

Бягството става сутринта на 31 май 2016 г. и Кокала веднага е обявен за издирване. Крие се на различни места в Разградско, докато се добере до Силистра.

Купува си женски дрехи и две перуки. Когато след време съдията го пита защо са му били толкова много дамски атрибути, той казва: “За разнообразие”. Твърди, че от години имал заровено оръжие в местност около Кюстендил.

Дали наистина там е имало скривалище, не е ясно, но Кокала се въоръжава сериозно - с револвер LLAMA Comanche II 38 special CTGУ без сериен номер и торбичка с десетки патрони за него, “Макаров”, взрив и пиротехнически средства.

Скрива се в необитаемо бунгало на бивша станция на полицията в местността Чатал чешма край Силистра. На 29 юни 2016 г. сутринта, преобразен като жена, отива в офис на фирма за търговия със земеделски земи да търси Цоната и Тропанката.

Там обаче още няма никой и той тръгва на разходка до Дунавската градина. Потраква с обувки, но от роклята се подават косматите му крака. Видът му привлича погледа на минувачи.

Взех го за травестит, изглеждаше странно с лятната шапка на главата”, разказва очевидец. Преди обед Кокала се връща във фирмения офис в центъра на града и заварва Тропанката.

Онзи го разпознава и обещава да му уреди среща с Коко, за да си изяснят отношенията. Кокала си тръгва, но се усъмнява, че пак ще го измамят. Барабанът на револвера и пълнителят на пистолета му са пълни с патрони.

Два дни по-рано Кокала е ходил да дебне около къщата на Коко, но видял само майка му. Когато пак се навърта край оградата, е засечен от старши полицаите Мирослав Калинов, Борислав Стоянов, Петър Хотинов и Николай Парашкевов с 2 коли.

Стоянов изскача от патрулката и му разпорежда да спре. Беглецът обаче вади своя “Макаров” и гръмва веднъж. Наоколо има хора и коли и полицаят не стреля. Започва преследването, но губи от поглед Кокала, който се шмугва между блоковете.

Малко по-нататък затворникът е забелязан от двама от полицаите и те продължават преследването с кола. Патрулката настига беглеца.

Стой, полиция! Хвърли оръжието на земята!”, вика един от униформените. Вместо да спре, Кокала вдига оръжието и стреля пред погледа на трима клиенти в близкото кафене.

Куршумът минава на 50 см от тях и те мигом се скриват в заведението.

Кокала стига до такси, спряло на светофар. Мята се вътре, заляга на задната седалка и насочва дулото срещу шофьора Румен Костадинов, пенсиониран полицай. Нарежда му да кара към село Айдемир.

Шофьорът потегля, но патрулките следват таксито. То се движи по бул. “Македония” с около 40 км/ч, като таксиджията съобразително се опитва да намали скоростта. Беглецът обаче го заставя да даде газ.

Нарежда му да завие в една от уличките, когато патрулка го изпреварва и кове спирачки, за да принуди таксито да спре. Кокала изскача навън и хуква по ул. “Велес”. Полицаят Хотинов е по петите му.

Повторно му нарежда да спре и да хвърли оръжието. Кокала отново не се подчинява, а стреля. Хотинов също дава изстрел, но в безопасна посока.

Беглецът се скрива в къща на ул. “Велико Търново”. Прехвърля се през зид от бетонови блокчета и по желязна стълбичка тръгва към някакъв гълъбарник. Докато се набира нагоре, куче го захапва по левия прасец.

Кокала се освобождава и зарежда пищова. Едва тогава се оглежда и вижда, че вече няма накъде да бяга. Къщата е обградена и той е призован да се предаде.

В безизходицата първата му мисъл е, че за нищо на света няма да го стори. После се разколебава и се съгласява да се предаде.

Изхвърля двата пищова и те се плъзват по навеса от другата страна на зида. После излиза с вдигнати ръце.

Полицаите му слагат белезници и го натикват в патрулката. При огледите намират 57 патрона. 6 от тях са в барабана на револвера, един е в пистолета. Балистични експертизи показват, че патроните са изправни и с централно възпламеняване, а оръжията са заводски и годни да произвеждат изстрели.

В бунгалото, в което Кокала се е крил, са открити 53-грамова тротилова пресовка, самоделно взривно устройство от шише с пиротехническа смес и шнур, 22 г пиротехническа смес и 9 парчета шнур със сърцевина от черен барут в 3 снопа, захванати с червена самозалепваща се лента.

Според съдебнопсихиатричната експертиза задържаният е с нормално интелектуално развитие, не страда от психично заболяване и може да дава достоверни обяснения. Кръвната му проба за алкохол и наркотици е отрицателна.

На разпита Кокала е тих и коректен. Признава си всичко и не пречи на разследващите. На една от очните ставки казва, че планирал при саморазправата първо да ползва куршуми, а ако не стане - взрива.

Накрая неочаквано заявява, че вече е простил на ония, които са продали жилището му.

Сведенията за парите от продажбата са противоречиви. Едни твърдят, че Кокала взел първо 800 лв., а после 2000 лв., а други - повече. С тях не успял да направи почти нищо за успешен завой на съдебните дела.

В досието му има присъди за грабежи. Той е осъден и за участие в бомбен атентат през 2000 г. срещу тогавашния окръжен прокурор на Силистра Румен Атанасов.

По делото за покушението основен подсъдим е прочутият в ъндърграунда Владимир Славов - Иширковеца, който от миналата година е в неизвестност. Той се прочу като ключов свидетел срещу Лазар Колев, осъден на доживотен затвор без право на замяна за убийството на сестрите Белнейски.

Иширковеца и Кокала са израснали в Силистра, но Кокала е учил само до 8-и клас, а Иширковеца минава през спортното училище в Русе и Стопанската академия в Свищов.

Двамата се знаят от затвора. Там според мълвата Кокала се образовал по взривните устройства. В Силистра имало още един-двама с неговия прякор, но Братанов бил най-известният.

Обвинителният акт срещу него е внесен в съда от прокурор Галина Вълчева. Свидетелите на обвинението са 13. Прокурорката пледира, че със стрелбата си при преследването Кокала е застрашил живота не само на служителите на МВР, но и на клиентите на кафенето.

Кокала е осъден на 18 г. затвор за отвличане на таксиметровия шофьор, за опит за убийство на 4-ма полицаи и за държане на оръжие. В апелативния съд във Варна присъдата не е оспорена.

Кокала казал на служебния си адвокат, че засега не иска да обжалва. На 15 март той ще бъде отведен във Варна, за да бъде съден по друго дело - за бягството от затвора.

Замесва се в атентат срещу прокурор, после го кани за адвокат

Четирима с белезници на ръцете, пранги на краката и специални колани на кръста са отведени на 20 юни 2006 г. в съда в Добрич. Сред тях са Владимир Славов-Иширковеца и Димитър Братанов-Кокала, който тогава е на 29 г.

След дело по съкратената процедура те са осъдени за бомбен атентат срещу бившия окръжен прокурор на Силистра Румен Атанасов, извършен 6 г. по-рано - на 22 юли 2000 г.

Иширковеца получава 2 г. и 8 месеца затвор, Кокала - 1 г. и 2 месеца, а прекият извършител Димитър Георгиев - 2 г. и 4 месеца. 800 лв. глоба е наложена на Искрен Николов, който дал взрива на Кокала.

Главната роля в заговора е на Иширковеца. Докато лежи в затвора в Ловеч, той обмисля как да отмъсти на прокурора, че го е обвинявал по 4 дела.

От килията Иширковеца се свързва с Кокала и Димитър Георгиев, на 31 г. Предлага им 4000 лв. за “услугата” и обещава на Кокала негов роднина да му помогне по едно от висящите му дела.

Бомбата избухва на 24 юли 2000 г. пред вратата на дома на прокурора на ул. “Отец Паисий”. Той е вътре с жена си и двете им деца. Апартаментът е разбит, потрошени са вратите на 12 жилища. Късмет е, че ранени няма.

По това време Атанасов е осма година окръжен прокурор, сега е адвокат. След атентата той заявява, че взривът е имал една цел - да убие него и семейството му.

В началото идеята им е била да стрелят по мен със снайпер, но после са се отказали. Година след взрива Кокала си призна, а 4-5 г. по-късно ми се обади и каза, че иска да му стана адвокат по друго дело в Русе”, спомня си Атанасов.

Той поема защитата на Кокала в Русенския окръжен съд и присъдата е намалена с година.

После този човек няколко пъти ми се обаждаше от затвора във Варна. Искаше да му напиша молба да му дадат работа там, за да може 2 дни да се броят за 3. Отказах”, разказва Атанасов.

Делото за взрива срещу него се гледа в Окръжния съд в Добрич. Съдиите в Силистра си правят отвод, защото Атанасов е техен колега и може да ги обвинят в предубеденост. Делото минава по съкратената процедура, което автоматично осигурява по-ниски присъди.

Румен Атанасов не предявява граждански иск. “Такива пари от такива хора не искам”, казва той. 

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари