Бащата на Иван Гешев си купил евтина бензиностанция

3
Има ли КОЙ да разследва сигнала за тази фрапантна схема за източване на държавна фирма
Има ли КОЙ да разследва сигнала за тази фрапантна схема за източване на държавна фирма

Бащата на главния обвинител си купил евтина бензиностанция.

"Има ли КОЙ да разследва сигнала за тази фрапантна схема за източване на държавната фирма „Софтранстакси“ ООД, в която фигурира и името на бащата на зам.-главния прокурор Иван Гешев", пита в отворено писмо, към което са приложени документи, бившата зам.-кметица на столичния район „Младост“, която беше пусната под „домашен арест“ заедно с Десислава Иванчева.

„Всичко започва на 15.10.2000 г., когато Агенцията за държавни вземания извършва проверка и установява, че българската държава има изискуеми вземания към фирма „Софтранстакси“ ООД на стойност 111 979,23 долара и 992,66 деномирани лева. Впоследствие се издава Акт, който е връчен на фирмата на 07.11.2000г.

Сумата не е голяма, защото към този момент фирмата „Софтранстакси“ ООД има много имоти - над 46000 кв.м. земя и 6 408 кв. м. сгради в кв. „Хаджи Димитър“, София. Имоти, дадени на държавната фирма от държавата!

Управителите на „Софтранстакси“ ООД, за да не се издължат на държавата, започват действия по заучена схема, като продават много под пазарната цена недвижими имоти, собственост на фирмата.

Само три дни след връчването на акта за задълженията фирмата, в лицето на управителя ѝ Георги Цолов Георгиев "намира" купувачи за четири от имотите. Единият от купувачите се оказва не кой да е, а полицаят Стоимен Т. Гешев, баща на зам.-главния прокурор Иван Гешев, който към онзи момент работи като следовател в Столична следствена служба", пише петрова.

Заедно с другия купувач – Александър Р. Иванов, Гешев-баща купува земя с площ 2011 кв.м. и бензиностанция, с квадратура 30 кв.м. за скромната сума от 19 506 лв за земята и 3 294 лв -за сградата.

Така само за 4,96 евро на кв. м. е продадена земя в столичния квартал “Хаджи Димитър“, а бензиностанцията е струвала само 56,14 евро на кв.м. По-изгодна ниска цена купувачите от сагата с апартаментите на властта, в това число министри и депутати, дори не са и сънували.

Бензиностанцията, която Гешев-баща купува само за 56,14 евро на кв.м.

Но какъв е интересът на фирмата да продава евтино? Сигурно за да не покрие цялото задължение към държавата? Колкото е получила фирмата от продажбата на безценица, толкова са отишли за различни данъци и такси, а останалите задължения никога не се плащат.

Когато сумата от продажбата на имота е ниска, фирмата покрива едва малка част от задълженията си към държавата. Вместо за имотите на „Софтранстакси“ ООД да се проведе честен публичен търг и държавата да събере цялата сума по вземанията, те са продадени на безценица. Още тогава тя е трябвало да запорира имотите, но това не е направено“. пише още в отвореното си писмо Биляна Петрова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари