Банкоматите се завръщат по селата в Русенско

1
Заради извънредното положение и КПП-тата, от банките са преосмислили позицията и отново слагат устройства
Заради извънредното положение и КПП-тата, от банките са преосмислили позицията и отново слагат устройства

Банкоматите се завръщат в малките населени места в Русенско.

В последните месеци жителите на селата трябваше да пътуват до града, за да теглят пари в брой. Заради извънредното положение и КПП-тата, които ограничават придвижването, от банките са преосмислили позицията и отново слагат устройства.

Преди няколко месеца финансовите институции премахнаха банкоматите като нерентабилни. Това създаде сериозен проблем най-вече за пенсионерите. Жителите на село Червена вода, където има 2000 души население, трябваше да пътуват до Русе, за да теглят пенсиите си. Това е принудило част от хората да ги прехвърлят в пощенския клон, за да имат пари в брой. Онези, които са разчитали на банкомата, сега се страхуват да пътуват заради епидемията

„Не съм излизала вече колко време до града. Първо, автобусите не са много редовни, после са малки бусчета, много хора, не знаеш с кого пътуваш, просто е рисковано, а ние сме на възраст , не можем да ходим така. Банкоматът е необходим за селото, то е доста голямо, дори от съседните села идваха тук да вземат, да си теглят парички“, казва Ганка, цитирана от Русе Медиа.

„Много трудно се справяхме, защото трябваше да се пътува до Русе. Трябваше да давам на някого дебитни карти да теглят там пари, много е трудно, много“, споделя Маруся Енчева.

Пътуването до града с кола само заради тегленето на пари създава проблем заради КПП-тата, тъй като това не е основателна причина за влизане в Русе. Част от жителите на Червена вода са ползвали банкомата в Николово – ако не е повреден.

За радост на хората, от следващия месец ситуацията най-после ще се промени. Банките променят политиката си и връщат устройствата в селата. Кметицата на Червена вода Людмила Маринова е щастлива, че усилията ѝ заедно с общината да убеди финансовите институции за нуждата от банкомат в селото са се увенчали с успех.

„Не е хубаво това, което се случва в нашата държава в момента с този вирус, но може би и това спомогна банките да променят своята нагласа и отношение към малките населени места, за да се спре това движение на хората към града, за да търсят банкомат“, казва тя.

Банкоматът в селото, подобно на още няколко населени места в региона, вече е монтиран. Той ще заработи до дни, за да може през май възрастните хора да си вземат пенсиите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари