Банките отчетоха печалба от 155 милиона лева в края на февруари

0
Тепърва ще стане ясно по какъв начин коронакризата ще повлияе върху банковия сектор
Тепърва ще стане ясно по какъв начин коронакризата ще повлияе върху банковия сектор

Чиста печалба от 155 млн. лв. са направили търговските банки у нас в края на февруари, показва статистиката на БНБ.

Сумата е с 49 млн. лв. по-ниска от реализираната печалба за същия месец на миналата година. По-ниска от миналогодишната бе и печалбата на сектора за януари, когато бяха отчетени 52 млн. лв. - с 25 млн. по-малко от миналогодишния януари, пише Сега.

Тепърва ще стане ясно по какъв начин коронакризата ще повлияе върху банковия сектор.

Днес се очаква Европейския банков орган да излезе с указания за въвеждането на временен мораториум върху изплащането на кредитите от засегнатите от пандемията COVID-19 фирми и граждани. Конкретните мерки и условия, по които търговските банки у нас ще разсрочват заеми, ще станат ясни до дни. Преди това те ще се обсъдят от Асоциацията на банките в България и БНБ.

Все още не са известни и условията, при които банките ще отпускат гарантирани от Българската банка за развитие кредити на фирмите, изпаднали в затруднение заради ограниченията на коронавируса, и безлихвени заеми до 1500 лв. на граждани, освободени в неплатен отпуск от работодателите си. Забавянето на актуализацията на бюджета стопира държавата в плановете за увеличаване на капитала на ББР със 700 млн. лв.

Едно от притесненията на фирмите и гражданите е, че банките може да наложат прекалено високи такси за разсрочване или предоговаряне на заемите, за да минимизират загубите от неплатения в срок дълг.

За първите два месеца на годината банковата система е събрала 172 млн. лв. нетен приход от такси и комисиони, показва статистиката на БНБ. От лихви нетният доход в края на февруари е 456 млн. лв.

Депозитите в банковата система само през февруари са нараснали с 581 млн. лв. - основно благодарение на спестявания на домакинствата, които са се увеличили с 416 млн. лв.

Кредитите за фирмите и за домакинствата са нараснали с еднаква степен - по 205 млн. лв. към края на февруари. Разходите за обезценка на лошите заеми са се увеличават до 87 млн. лв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари