Българско семейство попадна в капана на водно бедствие в Испания

1
Не можехме да бягаме, не можехме да излезем, имаше вода отвсякъде, от всички страни, разказва нашенка
Не можехме да бягаме, не можехме да излезем, имаше вода отвсякъде, от всички страни, разказва нашенка Снимка: EFE

 Пороите в източната част на страната причиниха смъртта на брат и сестра, пометени от вълна в колата им

Българката Цонка и нейното семейство – съпруг и три дъщери, е сред бедстващите в източната част на Испания, попаднала в хватката на поройни дъждове от понеделник насам, съобщи „Ел Паис“, предава Канал 3.

Тя и близките й останали в дома им цяла нощ, докато бушувала река Клариано в градчето Оттиниент в района на Валенсия, надигнала се от пороите от антициклона, характерен за тези региони в началото на есента и на пролетта. Там го наричат „gota fria” (буквално „студена капка“), той увеличи значително нивото на реките, които нанесоха разрушения по пътя си не само край Валенсия, но и Мурсия и Кастия ла Манча.

Надигането на река Клариано в Онтиниет, градче край Валенсия, наложи спасяването на поне 40 души и евакуацията на още 150 жители. Пометени са стотици коли, наводнени са улици и къщи, изтръгнати са дървета по пътя на стихията в иначе сухите райони извън периодите на „студената капка“.

Цонка и семейството й са част от общността на имигрантите, които в Онтиент обитават дву- и триетажни сгради в близост до брега на реката. Според кметството днешното бедствие е „историческо“. „Не можехме да бягаме, не можехме да излезем, имаше вода отвсякъде, от всички страни“, разказа Цонка пред „Ел Паис“, вече поуспокоена, редом до щерките си.

През страшната нощ, в която тя и семейството й остана в къщата, без възможност за измъкване, в Онтиниент (на 70 км от Валенсия) е паднал порой от 297 литра на квадратен метър. Според Държавната метеороложка агенция в този район никога не е валяло толкова много от повече от век насам, когато започва да се води статистиката (от 1917 г.).

Поройните дъждове, които давят от понеделник средиземноморското крайбрежие на Испания, причиниха смъртта на брат (61 г.) и сестра (51 г.) в 10-хилядното градче Каудете край Албасете, съобщава „Ел Паис“. Надигналата се вода обърнала колата, в която пътували към Фонт де ла Фигера, и двамата останали вътре в смъртоносен капан, без възможност да излязат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Две блондинки:
- Миме, правих тест за бременност!
- И кво трудни ли бяха въпросите?

Харесай Дунавмост във Фейсбук