Българският език е пети по популярност в "тъмния" интернет

0

България, изглежда, има специално място в скрития интернет, пише 24 часа.

Около 2 млн. потребители дневно използват Tor - най-популярния браузър за сърфиране в тъмния интернет. От тях около 7000 души са от България, като в края на месец май те скачат до почти 10 000 души на ден, сочат данните на Tor Metrics.

Въпреки че скритото пространство на глобалния интернет е необятно се оказва, че именно българският е един от най-ползваните езици в дълбоката мрежа. Това показват резултатите от проучване от 2015 г. на организацията Trend Micro, в което компанията сканирала почти 3500 анонимни домейна.

Анализът установява, че български език се среща на около 1,9% от всички проверени страници. С това родното слово се нарежда на пето място след руския език (41,4%), английския (40,74%), корейския (3,71%) и френския (2%), анализира блогът Questona. Въпреки че е далеч от популярността на английския и руския, наличието на български език в подобна класация предполага значителна активност на сънародниците ни в дълбокия интернет, посочва авторът на специализирания сайт.

Българският език се оказва по-популярен в дълбокия интернет от други, далеч по-масово използвани езици като немски или испански. Тъй като сайтове осигуряват значително ниво на анонимност е трудно да се определи какво е демографското и географското разпределение на хората, които влизат в дълбоката мрежа. Приблизителна преценка може да се направи на базата на използваните в сайтове и форуми езици.

Опитите да се открият сайтове на български език обаче често удрят на камък. Едно бързо ровене с някоя от специализираните търсачки за директории от даркнет като Ahmia в повечето случаи отвежда или до книги, написани на български, или до незаконни стоки, свързани по някакъв начин с България.

Биткойнът е най-разпространената виртуална валута в даркнет.

Популярна стока в тъмния интернет са фалшивите български документи. Първата обява, която изскача е на търговец, използващ псевдонима fakeideurope. Той предлага българска фалшива лична карта и фалшива шофьорска книжка - и двете на цена по около $ 100 в електронната валута биткойн. Като доказателство продавачът е публикувал снимка на мостра със снимката на Брад Пит. За да е още по-убедителен, е качил и линк към видео, в което показва крайния продукт. Публикацията е отпреди 2 години и оттогава има малко над 400 гледания.

В профила му има 150 ревюта от купувачи и всички хвалят доставката и качеството на фалшивите български документи.

Средната му оценка от потребителите е 4,99 от 5 възможни. Освен български документи за самоличност в профила на търговеца се предлагат лични документи от Италия, Гърция и Румъния. Отзивите от купувачи са толкова ласкави, че вероятно поне част от тях ги е писал самият търговец.

Другата обява за български лични карти е на доста по-висока цена - $ 1040. Според публикации в медии от 2016 г. същата мостра като на снимката била използвана в сайт за фалшиви лични документи, който се хоствал на нормален сървър, а не в Tor мрежата. Тогава цената за изготвяне на фалшив документ била 3000 лв., а поръчката е ставала по фейсбук, скайп или имейл.

Фалшива българска лична карта се предлага в скрития интернет за $1040.

За този търговец има и негативни отзиви от купувачи. Един от тях казва: “Този тип е измамник. Каза ми, че българският документ е регистриран. След като платих $ 1040 и получих документа, ми каза, че имал предвид, че е регистриран на нечие друго име. Преди да платя, му казах, че имам нужда от истински документ. Не си хабете парите, освен ако търсите фалшив документ”, казва потребителят, цитиран от Questona.

Разбира се, няма никаква гаранция, че тези обяви са истински.

Скритият интернет е пълен с измамници, които печелят от наивността на купуващите незаконни стоки и услуги. Преди време имаше един друг скрит сайт, който продаваше български международни паспорти. За него беше установено именно от измамени клиенти, че търговецът само взема парите и изчезва. Единственият начин да се установи автентичността на обявите е да се направи поръчка и да се провери дали тя ще бъде изпълнена.

Друг сайт продава фалшиви паспорти от 10 държави. Освен за България, желаещите да се сдобият с нова идентичност могат да си купят документ, доказващ гражданство на Австралия, Австрия, Белгия, Холандия, Франция, Великобритания, Русия, Норвегия и Германия.

Цената на обикновен международен паспорт е 5 биткойна, което по текущите котировки е значителната сума от близо $ 40 000 (тъй като стойността на биткойн не е постоянна, тази цена се променя постоянно). Купувачът има опция да си купи и електронен паспорт с биометрични данни, който струва 7,3 биткойна. След като поръчката е направена, фалшивият паспорт се получава по пощата в рамките на 6 дни, или поне така твърди създателят на сайта.

Така изглежда един от милионите сайтове в тъмния интернет, които предлагат зловреден софтуер за разбиване на банкомати, в случая - за $ 5000.

Анонимността на скрития интернет се използва и от някои български проекти за разпространение на чувствителна информация и сигнали за корупция. Проектът Balkanleaks например разчита именно на Tor, за да получава конфиденциални документи. “Драги посетители, следвайки примера на сайта за разкриване на секретна информация “Уикилийкс”, ние създадохме този сайт, за да искаме прозрачност и за да се борим срещу организираната престъпност и политическата корупция на Балканите. (...)

Ако имате каквито и да е тайни, поверителни или интригуващи документи, свързани с политиката, престъпността или финансови машинации и искате да ги споделите с пресата по сигурен, анонимен път, използвайте нашия криптиран и подсигурен сървър”, се казва на сайта на Balkanleaks.

Тъмният интернет в България се използва и за далеч по-опасни и шокиращи престъпления. Преди 2 седмици Интерпол съобщи, че е разбила международна мрежа от педофили, свързани в тъмната мрежа. Сървърът, на който са качвани материалите с посегателствата върху деца, се намирал в България.

Разследването било мащабно и продължило 2 години. То довело до ареста на 9 души в Тайланд, Австралия и САЩ.

Операцията започнала след разкриването на материали с детска порнография на сайт в тъмната мрежа с близо 63 000 абонати в цял свят. В резултат на предприетите действия са спасени 50 деца. Сезирани от Интерпол, следователи от няколко страни анализирали материалите на споменатия сайт, съдържащи сцени с посегателства над 11 момчета на възраст под 13 години. Локализирани били IP адреси в Тайланд, Австралия и САЩ.

Българският отдел за борба с киберпрестъпността, от своя страна, деактивирал сървъра на сайт, на който всяка седмица бил качван нов материал в течение на няколко години, посочва Интерпол.

Сред 9-имата задържани е главният администратор на сайта, базиран в Тайланд. Друг уебадминистратор, живеещ в Австралия, също бе спипан за притежание на хиляди материали с детска порнография, заснети в Тайланд и Австралия. И двамата мъже били и извършители на посегателствата над деца. Те вече са осъдени съответно на 146 и 40 години затвор в страните си.

В края на 2014 г. ДАНС участва в международна акция за свалянето на около 400 незаконни услуги, предлагани в onion сайтове. Оказа се, че около една трета от услугите се предлагат в сайтове, хоствани в България.

В прессъобщение от ДАНС съобщиха, че “в хода на разследването в българското интернет пространство бяха установени и спрени 129 скрити интернет сайта, предлагащи множество услуги в Tor мрежата, включително разпространение на материали със сексуално насилие над деца, разпространение на профили за разплащателни платформи, данни за кредитни карти, наркотици, оръжия, поръчкови убийства, незаконна търговия с биткойн и изпиране на пари”.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари