България ще се опита да отложи крайния срок за спиране на въглищните централи

0
За високите цени на електроенергията и природния газ, прогнозата от Брюксел е, че скоро ще тръгнат надолу
За високите цени на електроенергията и природния газ, прогнозата от Брюксел е, че скоро ще тръгнат надолу Видео: NOVA

Това анонсираха премиерът Стефан Янев и президентът Румен Радев

България ще опита да отложи крайната дата, на която въглищните централи у нас трябва да затворят. Това анонсираха премиерът Стефан Янев и президентът Румен Радев, информира NOVA.

Министър- председателят участва в конференция за зеления преход, заедно със заместник- председателя на Еврокомисията Франс Тимерманс.

Засега в Плана за възстановяване и устойчивост са посочени две години, в които България може да се откаже от въглищните си централи – 2038 и 2040 г. В предстоящите месеци държавата ще направи всичко възможно срокът да бъде удължен. 

„Нашата идея, грижата ни за българската индустрия, за българския бизнес, е да няма изостанали, да няма хора, които не са включени, да няма региони, които не са включени в тази трансформация”, каза Стефан Янев.

„Ще отстояваме при всички положения нашите въглищни централи, защото към момента те дават  нашата автономия, нашата сигурност. Ще направим така, че енергийният комплекс „Марица Изток” не само да се запази, но и да се развива като енергийното сърце на България”, заяви президентът Румен Радев.

От Европейската комисия също изразиха склонност на компромиси. Срещу това обаче ще искат действия.

„Ще разгледаме този план, като имаме предвид, че България има сериозни предизвикателства в енергийния си сектор и че трябва да се гарантира, че те ще се превърнат в успешни мерки”, заяви Франс Тимерманс, заместник-председател на Европейската комисия.

За да се случи плавен преход и въглищните централи да заработят с друга суровина, е предвидена сериозна сума.

„С тези 2,4 млрд. лв. ще можем да адресираме въглищните региони, ще можем да помогнем на хората там, за да създадем едно по-добро и зелено бъдеще”, заяви вицепремиерът Атанас Пеканов.

А за високите цени на електроенергията и природния газ, прогнозата от Брюксел е, че скоро ще тръгнат надолу.

„Това повишаване на цените на електричеството, което наблюдаваме в момента се дължи изцяло на повишаването на търсенето през последните 25 г., на факта, че по време на COVID някои неща бяха затворени, други бяха отложени.  Отложени бяха редица инициативи за поддръжка на традиционните мощности”, заяви Франс Тимерманс.

Участието на Тимерманс в енергийния форум беше предшествано от протест срещу зелената сделка. Протестиращите разпънаха плакати срещу нея и по време на речта му.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

С ракия от дюли и декември става юли!

Харесай Дунавмост във Фейсбук