България ще получи 20 милиона лева евросредства за въздушни линейки

0
Новината съобщи в кулоарите на парламента депутатът от ГЕРБ и активен планинар Димитър Главчев
Новината съобщи в кулоарите на парламента депутатът от ГЕРБ и активен планинар Димитър Главчев Снимка: БГНЕС / архив

След дълги преговори между Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Европейската комисия, страната ни ще получи 20 мил. лева по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, с които да закупи хеликоптери-линейки.

Добрата новина съобщи в кулоарите на парламента депутатът от ГЕРБ и активен планинар Димитър Главчев.

Това е тема, която напоследък бе отразявана с отрицателен знак. Да, има такава петиция в Министерски съвет, но по темата се работи далеч преди нея“, отбеляза той.

Заместник-регионалният министър Деница Николова отбеляза, че тези европейски средства ще помогнат на страната ни да реновира спешната си медицинска помощ.

Броят на хеликоптерите обаче ще зависи изцяло от това как ще бъде разписан проекта, като на този етап се очертава те да бъдат два. Те ще помагат в акция по планинско спасяване, транспортиране на пострадали хора, бедствия, аварии и донорски мисии.

До този момент страната ни беше единствената в Европейския съюз без въздушна медицинска помощ.

Средствата по проекта ще бъдат изразходвани още за изграждане на хеликоптерни площадки, тяхното лицензиране и обучението на екипажи.

Изказвам своето задоволство в началото на този проект. Ние работим в много тежки условия и често имаме пациенти, които имат нужда от въздушна линейка. Наясно сме с необходимостта от такива линейки. Заявихме готовността си да участваме всячески в този проект, подкрепяйки го с материална база, знания, умения, които сме трупали през годините. Всичко това е мачта на много поколения планински спасители. Ще направим всичко възможно, за да подкрепим проекта и той да работи качествено в български условия“, заяви от своя страна Емил Нешев, ръководител на Планинската спасителна служба към БЧК.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари