България ще купи ваксината на “Janssen“ от Швеция

0
Реална доставка и употреба на ваксината ще бъде възможна след като получи разрешение за употреба от ЕК по предложение на ЕМА
Реална доставка и употреба на ваксината ще бъде възможна след като получи разрешение за употреба от ЕК по предложение на ЕМА

Реална доставка и употреба на ваксината ще бъде възможна след като получи разрешение за употреба от ЕК по предложение на ЕМА

България ще купи ваксината срещу Covid-19 на фармацевтичната компания Janssen (част от Johnson & Johnson) от Швеция, става ясно от внесения в парламента Законопроект за ратифициране на споразуменията между България, Кралство Швеция и “Janssen“.

Страната ни първоначално искаше да се откаже от покупката на тази ваксина от портфолиото на ЕК, но след уведомление от ЕК, че сме единствената страна, която се отказва, правителството размисли и реши все пак да я купи.

Предвид общоевропейската визия за осигуряване на равен достъп до ваксини на гражданите на Европейския съюз на свое заседание през ноември Министерският съвет одобри протоколно решение за предприемане на действия от страна на България за осигуряване на доставки от ваксината, предлагана от фармацевтичната компания “Janssen“.Така страната ни се ангажира да участва в покупката на всички ваксини от европейското портфолио, пише Mediapool.

Заради първоначално изразения изричен отказ от сключване на договор с “Janssen“ обаче правният механизъм за получаване на дози от тази ваксина минава през споразумение с друга държава-членка, която да предостави на България исканите количества от ваксината на същата цена и при същите условия, които биха били постигнати при участие в общата покупка на ЕК.

Така в крайна сметка България ще купи дози от ваксината на “Janssen” от Швеция, която е определена за координатор на процеса по разпределяне на количествата между държавите-членки.

Предварителното споразумение на ЕК с “Janssen” предвиждаше разпределение на 200 млн. дози от ваксината на компанията , като за всяка държава са били определени квоти спрямо дела на населението от общото население на ЕС. За България са били определени 3 100 000 дози. В последствие обаче е било постигнато съгласие да се предостави част от общото количество за покупка от Норвегия, Лихтенщайн, Швейцария и Исландия. Така след преразпределението България ще получи 2 млн. дози от ваксината.

Ваксината на "Janssen" е в последна трета фаза на изпитвания и в началото на декември Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) започна постоянен преглед на досието ѝ, което е част от процедурата за получаване на разрешение.

Реална доставка и употреба на ваксината ще бъде възможна след като получи разрешение за употреба от ЕК по предложение на ЕМА.

В портфолиото на ЕК със сключени споразумения или в етап на преговори са 7 ваксини на компаниите AstraZeneca и Оксфордския университет; PfizerBioNTech; Moderna; Sanofi; Johnson & Johnson- Janssen; CureVac и Novavax.

На 3 декември парламентът одобри участието на България в сключените от ЕК предварителни споразумения за ваксини с компаниите AstraZeneca, Sanofi и PfizerBioNTech и сключване на договор за покупка на ваксини от Janssen. Очаква се одобрението и на допълнителни споразумения с останалите компании от европейското портфолио.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари