България обяви турски дипломат за нежелано лице

0
Турският дипломат Угур Емироглу е обявен за нежелан, тъй като е упражнявал незаконна дейност
Турският дипломат Угур Емироглу е обявен за нежелан, тъй като е упражнявал незаконна дейност

България е обявила за нежелано лице (persona non grata) Угур Емироглу, аташе в Генералното консулство на Република Турция в Бургас. Това потвърди пред Агенция „Фокус" дипломатически източник, който пожела да не бъде цитиран поименно. Причината за това решение е осъществяването на дейност, несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Турският дипломат Угур Емироглу е бил акредитиран като аташе по социалните въпроси, докато в по-голямата част от времето, прекарано в България се е занимавал с религиозна дейност.

Преди да бъде изпратен в България Емироглу е бил имам в голям турски град. Според дипломати намесата на Емироглу в дейността на мюсюлманското вероизповедание в България е напълно несъвместима с дипломатическия му статут.

Твърди се също, че той е оказвал натиск върху дейци на определена политическа партия да заемат страната на отстранения й наскоро лидер, което само по себе си е груба намеса във вътрешно-политическия процес в България.

Аташето по социалните въпроси в Генералното консулство на Република Турция в Бургас Угур Емироглу, обявен за persona non grata е пребивавал често в Шумен, съобщиха за Радио „Фокус"- Шумен местни граждани от мюсюлманско вероизповедание.

В Шумен Емироглу често е посещавал „Томбул джамия", а впоследствие е наел квартира, в която е поучавал местните имами как правилно трябва да се отслужват молитвите.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари