България е готова да приеме деца мигранти от гръцките острови

0
Това потвърди говорителят на Европейската комисия Адалбер Янц
Това потвърди говорителят на Европейската комисия Адалбер Янц Снимка: AP / БТА

България и Белгия са се присъединили към коалицията от страни-членки, проявили интерес да дадат подслон на непридружените деца-мигранти, които се намират на гръцките острови. 

Това потвърди говорителят на Европейската комисия Адалбер Янц, предава БНР. 

Той добави, че при това положение броят на децата, които ще бъдат разселени, може да се увеличи. 

На фона на притеснения от бързото разпространяване на новия коронавирус и пренаселеността на бежанските лагери, Германия планира да приеме 50 непълнолетни бежанци без придружител от лагери в Гърция следващата седмица, съобщава ДПА.

Властите в Хановер обявиха, че децата бежанци ще бъдат поставени под задължителната 14-дневна карантина, след което ще бъдат разпределени в различни провинции в страната, предава БТА.

Германия организира чартърен полет заедно с Люксембург, който ще приеме 12 деца от приемни центрове в Гърция.

Гърция и Люксембург се договориха вчера за прехвърлянето на 12 непълнолетни без придружител от приемни центрове на островите Лесбос и Хиос, съобщи вчера заместник-министърът по въпросите на миграцията и убежището Йоргос Кумуцакос. Прехвърлянето бе договорено в телефонен разговор с министъра на външните работи на Люксембург Жан Аселборн.

"Това е положителен пример за останалите страни от ЕС, които изразиха желание да приемат непълнолетни", заяви Аселборн. "Ако ние, една малка страна, можем да се справим, тогава Германия и Франция също трябва да могат", посочи той и допълни, че това е "жест на солидарност към Гърция".

Прехвърлянето ще стане следващата седмица в сътрудничество с агенцията на ООН за бежанците и Международната организация по миграция.

В Гърция има десетки приемни центрове, в които са настанени около 100 000 души. Голяма част от лагерите са пренаселени. Няколко международни организации настояха за бързо прехвърляне на непълнолетните заради разпространението на епидемията от новия коронавирус.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари