Българите в Германия ще могат да гласуват на евроизборите в 21 града

0
За първи път се разкриват толкова секции
За първи път се разкриват толкова секции Снимка: БГНЕС

За първи път българските граждани в Германия ще могат да гласуват в 13 допълнителни секции по време на изборите за български представители в Европейски парламент на 26 май. Федералните власти уважиха желанието на страната ни за разкриване на още секции.

Те ще бъдат разкрити към трите ни дипломатически и консулски представителства в Германия и петте офиса на почетните ни консули, както и в редица други градове. Така на изборите за ЕП сънародниците ни в Германия ще могат  да гласуват в общо 21 града, информира Дарик.

В столицата Берлин ще се гласува в сградата на посолството. Избирателни секции ще бъдат открити и в консулските ни представителства в Мюнхен и Франкфурт на Майн. В Хамбург, Дармщад и Магдебург българите ще могат да гласуват в офисите на почетните ни консули.Избирателни секции ще има и в почетните консулства на България в Мюнстер и в Щутгарт.

Отделно българската държава ще организира отварянето на избирателни секции в градовете Аахен, Бремен, Дортмунд, Дрезден, Ерфурт, Фрайбург, Хановер, Карлсруе, Кьолн, Констанц, Лайпциг, Нюрнберг и Регенсбург. Всички изборни секции ще бъдат отворени за гласуване между 7.00 и 20.00 ч. на 26 май, а адресите им ще бъдат своевременно съобщени на интернет страниците на посолството ни в Берлин и българското Външно министерство. Българите, които ще гласуват в Констанц, следва да знаят, че няма да има възможност за паркиране на автомобили до секцията в града.

Досега германските федерални власти са правили подобни изключения за български избори през 2014 г. и 2015 г., като и в двата случая са позволявали разкриването на допълнителни секции в девет града.

Всеки български гражданин, който има актуален адрес в Германия, може да гласува в изброените 21 града, стига да не е упражнил правото си на глас същия ден в България, както и обратното – никой, гласувал в Германия за европарламент българин не може да гласува повторно у нас.

  Политическа дейност от страна на български граждани във Федерална република Германия е разрешена само според предписанията и в границите на действащото германско законодателство.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари