Българите искат забрана за граждани на мюсюлмански страни

1
Нетърпимостта ни към мигрантите е нараснала осезаемо
Нетърпимостта ни към мигрантите е нараснала осезаемо Видео: Нова телевизия

В последните 4 години тревогата и нетърпимостта ни към мигрантите са нараснали осезаемо.

Мнозинството от българите одобрява да се забрани на граждани на някои мюсюлмански страни да влизат у нас по подобие на политиката на Тръмп. 1,7 милиона българи вече съобразяват бъдещето си с опасенията от тероризъм. В последните четири години тревогата и нетърпимостта към мигрантите са нараснали осезаемо.

Това са част от данните от последното проучване на „Галъп интернешънъл“, проведено сред 822 пълнолетни българи чрез пряко интервю между 3 и 10 февруари. Проучването цели да провери темите за миграцията и тероризма, които отново станаха актуални край политиката на президента на САЩ Доналд Тръмп, напрежението у нас в град Елин Пелин и др.

„Българите – умерени „тръмписти“?

73% от българите одобрява да се забрани влизането на граждани от мюсюлмански държави в България. 14% са „против“, а останалите се колебаят. С това българите на практика одобряват идеята на президента на САЩ Доналд Тръмп.

68% пък споделят мнението, че трябва да се спрат всякакви социални и здравни помощи за ромите. 19% са против такава идея, а останалите се затрудняват да отговорят.

Друга идея от политическия дебат в САЩ по-скоро стъписва българите – всеки да може да носи оръжие. Само 11% са „за“, а 76% са „против”. Останалите се колебаят. Сред по-младите обаче носенето на оръжие са радва и на малко по-радушен прием.

Сходна е картината и по отношение на евентуална забрана на абортите – друга знакова идея, позната от американския дневен ред, предизвикала наскоро дискусия и в Полша. Само 12% у нас са „за“, 69% са „против“, а останалите се затрудняват да отговорят. Сред отговорилите „за“ личат по-скоро възрастни хора.

Преди изборите в САЩ бе проверено отношението към Тръмп и Клинтън в 45 страни по света. Клинтън се оказа популярна в Западна Европа, Латинска Америка и Африка, а Доналд Тръмп - в Русия и Китай. България тогава се нареди сред страните, в които подкрепата за Клинтън преобладава. Страната ни се подреди едва на 38-о място по този показател сред 45-те изследвани страни.

Тревога от миграцията и тероризма

30% казват, че опасността от терористични атаки влияе на плановете им за бъдещето. 53% отричат да усещат такова влияние, а останалите се затрудняват да отговорят. Това означава, че около 1,7 млн. пълнолетни българи смятат, че непосредственото или по-далечното им бъдеще се влияе от терористичната опасност. 

Данните показват все по-големи страхове от миграцията. Вече три пъти в последните четири години „Галъп“ проверява мнението по тази тема. Данните от края на 2016-а рязко се различават спрямо тези от 2013-а и 2015-а. В навечерието на 2017 г. страховете изглежда чувствително по-високи.

Изследването на "Галъп" показва преди всичко страх от неизвестното и непознатото. Показва и липса на увереност, че България има достатъчно съпротивителни сили. Обществото вече трудно прави разлика между бежанци и икономически мигранти и понятията се сливат. Нещо повече - в редица изследвания вече проличава сливане и на понятията „миграция“ и „тероризъм“.

Източник: Нова Телевизия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари