Българинът байгъняса от „туризъм“ цяло лято

0
Вой до бога! Нямаме туристи, фалираме, затваряме, загиваме
Вой до бога! Нямаме туристи, фалираме, затваряме, загиваме

Българинът байгъняса от „туризъм“ цяло лято.

Докато се опитва да почива, браншовици му свариха мозъка.

Първо трябваше да пресмята колко руснаци няма дойдат и колко все пак ще дойдат. После непрестанно в главата му беше колко ще трябва да плати за чадър и шезлонг.

И ако не иска сянка срещу пари, на колко по-ячки служители на концесионера ще може да издържи, та да не му изхвърлят пешкирчето заедно със собственото му тяло в него от плажа.

По-паралиите, платили си за ол инклузив, пък сън не ги хващаше, дали като отидат в отдавна резервираното място, ще има какво да ядат.

Това, че родният ол инклузив предлага огризки, вече е по-малкият проблем. Големият е, че храната като такава изобщо е малко – не стига за всички. Какво от това, че предварително курортистите са си я платили.

Собствениците на хотели няма как да осигурят за всички, защото били намалили цената на ол инклузива, та да привлекат повече курортисти и да си напълнят хотелите.

Вой до бога! Нямаме туристи, фалираме, затваряме, загиваме. А в съседна Гърция – писна ни да я даваме за пример, ама е истина, уж са в криза, а удрят рекорд по туристи. И българските там се спасиха от платената сянка, от бариерите към плажа, от изгнилия в буквален смисъл ол инклузив.

И ще е така, докато у нас точно туристическият бранш смята, че трябва да печели от това, че клиентите му просто дишат „на негова територия“.

И непрестанно плаче, че самите туристи са виновни, понеже не идват, а те просто не са мазохисти, за да го правят. И държавата все е виновна, че частните хотелиери, кръчмари, плажни концесионери и т.н. не могат да си въртят бизнеса.

Последният кански напън на туристическия бранш е срещу тяхното си министерство.

За което – да е самостоятелно, ореваха орталъка години наред. Е, имат си и министър, и министерство.

За какво ли? Ами министърът и министерството да са им виновни пак за всичко. Както когато ги нямаше, а бяха част от Министерството на икономиката.

Мастити туристически шефове на разни асоциации, съюзи и подобни снесоха „новината“, че Николина Ангелкова не става за министър на туризма, не можела да се справи със задълженията си.

Нищо не разбирала. И друг да беше, а не Ангелкова, пак щеше да е същото. Защото като има министерство и конкретен министър на туризма, той няма как да не влезе по-дълбоко в проблемите.

Ама в истинските, а не тия, които дъвчат в своя угода несправящите се с туристическия си бизнес туристически бизнесмени. Като например, че тя – Николина е виновна, че руснаците на море у нас спаднали с 30%.

Друг им е проблемът на браншовиците. Министерството, че и цялото правителство, се зарови например в хотелските „съзвездия“. Бръкна в раната кой колко звезди си е лепнал на хотела и/или ресторанта, често напълно незаслужено.

Кофти е да разбереш, че вече съвсем законово ще ти броят звездите – съответно парите, които печелиш от по-горна категория. МС прие нова Наредба за изискванията за категоризация и прекатегоризация за местата на настаняване и местата за хранене.

И на собствениците на тия места им припари под краката и ги сви под лъжичката.

„Дали сме 6-месечен гратисен период, за да може всички места за настаняване и заведения за хранене да се прекатегоризират. След изтичането им ще има глоби при неспазване. Санкциите са визирани в Закона за туризма, но се надявам, че тези 6 месеца ще бъдат достатъчни за прекатегоризация“, рече министър Ангелкова и мигом стана неудобна.

Без изобщо да му е неудобно на туристическия ни бранш, че те не се справят. И истината лъсна точно това лято напълно.

Видя се и от самолет, че не можаха да вземат завоя на негативните предизвикателства на световния туристически пазар в момента.

И как не, като са свикнали туристите ей така да им падат от небето.

Руснаци и украинци – един-единствен пазар да им запълва местата в хотелите например. Да не правят нищо повече от това, което са правили.

Да нямат качествен персонал, но и да не правят нищо, за да имат. И още куп „нямания“, които са си изцяло техен проблем и на никой друг.

А е толкова просто. И баба Мара от което и да е нашенско село я знае истината и я упражнява всяко лято.

Когато поради някаква причина няма круши, тя прави компот от ябълки. Или обратно.

И си ги брули сама баба Мара и крушите, и ябълките, както и не чака министърът на земеделието да дойде да й измие бурканите и да запечата капачките.

Защото компотите после ще си ги яде бабата и внуците й.

Както туристическият бранш „си яде“ това, което си е надробил – хубаво или лошо.

Автор: Анелия Иванчева

Източник: АЛАРМА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари