Автобусният бранш е смачкан

0
С отсъствието си от пазара, автобусите са отворили място за сивия сектор
С отсъствието си от пазара, автобусите са отворили място за сивия сектор Снимка: Economic.bg/Архив

"Автобусните превози като бранш са засегнати 100% от кризата".

Това каза в предаването "Преди всички" по БНР Петър Захариев, председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи.

"Всички спряха, останаха съвсем малко автобуси, които изпълняват отделни линии, но това е много незначителна част" - така е изглеждала ситуацията по време на извънредните мерки.

Преди кризата от Централната автогара в София са потегляли около 260 автобуса, впоследствие са били сведени до 10-15, а сега са 80-90 до 100 автобуса дневно, поясни Захариев.

Още по-драстична е картината на общинско и областно ниво, където по думите на Захариев транспортът е „все още в смачкан вариант“.

Хората все още се страхуват да пътуват, а предприятията работят в ограничен мащаб и това влияе върху капацитета на превозите.

"Финансовата помощ за сектора работи „много бавно, много мудно, кандидатстваш – поправят се документи, връщат се документи, процедурата е много мудна“, разказа Захариев пред "Хоризонт".

Необходими са оборотни кредити, за да може да се рестартира браншът, защото фирмите са изразходвали резервите си през последните три месеца, коментира Петър Захариев. 

Отсъствайки от пазара, автобусите практически освободиха територия за невероятно разрастване на сивия сектор“, предупреди той.

Има решение на проблема - оптимизиране на републиканската транспортна схема, смята Захариев. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари