Австрия против България на срещата в Германия

0
Бойко Борисов и австрийския канцлер Кристиан Керн сблъскаха противоположни позиции за отношенията на ЕС с Турция
Бойко Борисов и австрийския канцлер Кристиан Керн сблъскаха противоположни позиции за отношенията на ЕС с Турция

Българският премиер Бойко Борисов и австрийския канцлер Кристиан Керн сблъскаха противоположни позиции за отношенията на ЕС с Турция по време на работен обяд при германския канцлер Ангела Меркел.

Керн е настоял за безкомпромисна политика спрямо Турция, предаде "24 часа".

Това е станало на среща на европейските социалдемократи, на която той присъствал в четвъртък в Париж. Там поискал дори прекратяване на преговорите за членство с Анкара. Останалите европейски социладемократи се отнесли с разбиране към предложението му, но засега го обявили за неприложимо, посочил самият  Керн преди срещата с Меркел днес по обед.

Австрия не иска провал на отношенията между ЕС и Турция, а реалистична политика“, обясни той. Според него с Турция трябва да се работи съвместно по въпросите на бежанската криза, сигурността и икономическата политика, но засега да не се водят преговори за членство в ЕС.

ЕС не трябва да си заравя главата в пясъка за наличието на сериозни проблеми със спазването на човешките права и демократичните принципи в Турция, каза Керн. Според него и без друго дипломатическите преговори за прием в ЕС са фикция. Ако Турция въведе смъртната присъда, това ще е демакарционната линия, която не бива да се прекрачва и преговорите трябва да се спрат, заяви Керн.

Той не е съгласен европейците да се превърнат в просяци пред Турция.

Твърдата позиция на Виена спрямо Анкара е известна. В противовес на това българският премиер настоява за повече европейска солидарност и разбиране за намиране на компломис с Анкара.

Работният обяд продължава повече от три часа и до момента няма официални изявления.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари