Австрия иска да отвори границите си за германски туристи

1
Миналата година са отчетени 30 милиона нощувки на германски туристи
Миналата година са отчетени 30 милиона нощувки на германски туристи Снимка: Reuters

В условията на коронавирус туризмът, възлов икономически отрасъл в Австрия, е един от най-засегнатите сектори.

Съобщеното в интервю за вестник "Пресе" желание на министърката на туризма Елизабет Кьостингер за двустранни договорености със съседни държави и по-специално с Германия, при съответните контроли да бъдат допускани туристи в Австрия, е посрещнато резервирано от страна на министъра на здравеопазването Аншобер.

Говорителка на министерството на здравеопазването заяви по въпроса: "Логично е туризмът да търси възможности, но това ще става във връзка с развитието на пандемията в Австрия и в другите страни", предава БТА.

Става дума за привличане на германски туристи в летния туристически сезон. Миналата година са отчетени 30 милиона нощувки на германски туристи, повече от австрийските туристи, които са с 23 милиона нощувки. Министърката не пожела да назове дата за подобна стъпка. "Няма определен ден, може да дойде втора епидемична вълна. И в такъв случай е възможно отново да се затегнат мерките. Докато не се намери лекарство или ваксина, ще трябва да се настроим на големи промени." Тъй като все още не е известно кога ще дойдат отново чуждестранни туристи, които представляват 75 процента от туристите в страната, апелите на политиците и туристическите организации са австрийците да летуват в Австрия.

В интервю за телевизия Си Ен Ен федералният канцлер Себастиан Курц е повторил по смисъл идеите на своята министърка на туризма. Ако съседната на

Австрия държава има контрол над пандемията, ще има свободен граничен режим както преди коронакризата, е заявил канцлерът, имайки предвид преди всичко  важната за австрийския туризъм Германия, коментират медиите. Няма да има нужда от здравни атестати и подобни документи, е добавил Курц.

Но за да бъдат отворени границите, трябва съгласие и от страна на Германия, коментират политически наблюдатели. В хода на пандемията Германия обяви "риск при пътуванията в цял свят" и предупреждава да се пътува само в неотложни случаи. Във връзка с Австрия германското Министерство на външните работи обяви първоначално Тирол, а след това и цяла Австрия за рискова дестинация, базирайки се на становището на института "Роберт Кох".

Поради събитията в тиролския зимен курорт Ишгъл, където се заразиха хиляди чуждестранни туристи от цяла Европа, имиджът на австрийския туризъм си срина, особено в Германия, държавата с най-голямо значение за туризма. Засега изявленията на германски политици не дават признаци за готовност да се отворят границите за туризъм.

Опозиционната австрийска партия НЕОС реагира с искане за "общоевропейско решение за туризма". "Ако всеки член на Европейския съюз си състави правила, то има опасност към актуалната криза да се прибави пълен летен хаос", е мнението на европейската депутатка от НЕОС Клаудия Гамон.

Германският външен министър Хайко Маас също иска да се постигне общоевропейско споразумение за летния сезон. Но председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен не дава надежди за скорошно връщане към вътрешноевропейски пътувания без контроли.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари