Аутсорсингът плаща 8% от заплатите у нас

0
Приносът за миналата година в брутния продукт на страната е над 2 милиарда евро
Приносът за миналата година в брутния продукт на страната е над 2 милиарда евро

В България в момента работят аутсорсинг компании като 477 компании, като през миналата година те са изплатили почти 8% от сумата на заплатите в страната, сочат данни на Българската аутсорсинг асоциация (БАА), оповестени днес.

Приносът за миналата година в брутния продукт на страната е 2,1 млрд. евро или дял от 4,8%.

През 2017 г., секторът бележи ръст на приходите от 18,2% на годишна база при предварително заложени 13,5%. Заетите в сектора на изнесените услуги са 67 300 души, а средната заплата на годишна база е 23 000 евро. По думите на Мая Миланова от една от фирмите в браншовата организация стартовата заплата в сектора е четирицифрена в евро. Според Пламен Цеков, също от подобна компания, на практика заплатите са по-високи, отколкото във Великобритания, защото у нас разходите за живот са много по-ниски.

Докладът на асоциацията сочи още, че аутсорсингът вече намира път и извън пределите на столицата. Основният дял обаче отново остава в София 80%, Пловдив и Варна също започват да се очертават като регионални центрове, съответно с по 13% от общия брой компании.

Като “изгряващи звезди” от БАА посочиха Бургас, Велико Търново и Русе, които вече имат нужната инфраструктура и кадрови потенциал да се развият в тази посока. Зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов, каза по време на дискусията след представянето на доклада, че в града вече трудно се намират офиси за високо-технологичните компании.

Подсекторът, който расте най-бързо, е при компании, предлагащи аутсорсинг на процеси, базирани на специфични знания и информация (KPO), като управление и анализ на бази данни, проучвания, обработка на информация", каза Ивайло Славов, председател на борда на БАА.

„Както в глобален мащаб, така и в България, се наблюдава промяна в профила на търсените услуги. Много хора си представят, че аутсорсинг услугите се изчерпват до стандартен кол център, а всъщност това не е така. Само за 16 % от компаниите у нас в сферата на изнесените услуги това е основната им дейност. Има нарастващ интерес към висококвалифициран труд и особено към услуги, свързани с информационни технологии - разработване на софтуер, поддръжка, системна интеграция.

Според представителите на сектора основните трудности, които предстоят пред сектора, за да запази той 10-годишната си тенденция на постоянен растеж, са свързани най-вече с липсата на кадри, което налага компаниите в сектора да обърнат сериозно внимание на работата с подрастващите и техните родители. Ивайло Славов подчерта, че до 2021 г. броят на заетите трябва да достигне 80 хил. души или с 13 хиляди повече от сега, а приносът в БВП на страната да е 4,8 млрд. евро или 7,9%.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари