Ангел Кунчев: В Румъния има 10 пъти повече смъртни случаи, отколкото у нас

1
Ще е най-глупавото да се провалим накрая – това ще е голяма грешка
Ще е най-глупавото да се провалим накрая – това ще е голяма грешка Видео: БНТ

Инкубационният срок на вируса реално е 4-5 дни и седмица след Великден ще стане ясно как сме спазвали мерките.

Ако сме направили глупостта да си върнем контактността, ще има много заразени и починали. След като издържахме толкова дълго време, ще е най-глупавото да се провалим накрая – това ще е голяма грешка.  

Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ главният държавен здравен инспектор, който е част от Националния оперативен щаб д-р Ангел Кунчев.

Колкото повече са изследваните, толкова повече заразени ще откриваме. За мен по-точният показател са настанените в болница пациенти. Мерките, които взехме, колкото и да са неприятни и да омръзнаха на хората, са ефективни. Ако погледнем на Балканите, в Сърбия и Гърция има три пъти повече смъртни случаи, а в Румъния са 10 пъти повече, отколкото у нас, заяви д-р Кунчев.

Никой не може да спре процесът на заразяване, но можем да го избутаме назад и да го отложим, за да дадем време на медиците да се подготвят и да оказват реално помощ на заболелите, подчерта експертът.

Има логика в теорията, че колкото повече хора се срещнат с вируса, толкова по-бързо ще премине епидемията, но не я споделям напълно. При двата подобни коронавируса в предишни години това не се случи. Не трябва да чакаме всеки да се зарази и да придобие имунитет, за да се ограничи пандемията, поясни д-р Кунчев.

Най-важното е да не допуснем като в Италия лекарите да избират кой да живее и кой да умре. От това, което се случва, се вижда, че въведените у нас мерки дават резултат и ако сега променим тактиката, ще направим груба грешка, каквато направи Великобритания. Дори и в момента нашите мерки не са достигнали строгост като в Сърбия, където има вечерен час, като в Гърция, където излизаш с бележка до магазина, и редица други страни. Много се надяваме да не се наложи да видим тези мерки у нас, посочи главният държавен здравен инспектор.

Той увери, че въведената карантина в столичните ромски квартали "Факултета" и "Филиповци" не е по етнически признак. Карантината е наложена не защото там живеят роми, а защото гъстотата на населението е много голяма и много хора се връщат от чужбина, каза д-р Ангел Кунчев, като припомни, че такава карантина имаше и в Банско.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари