Андрей Райчев: Излишъкът в бюджета не са пари в чекмедже

0
Тези пари не могат да бъдат харчени просто така - за каквото поискаме
Тези пари не могат да бъдат харчени просто така - за каквото поискаме

Излишъкът в бюджета не са пари в чекмедже.

Това не е нещо, което може да се разведе просто. Тези пари не могат да бъдат харчени просто така - за каквото поискаме. Освен това, да се харчат пари за проблеми е лесно, ако е еднократно. Доколкото разбирам обаче, Борисов договаря с майките (на деца с увреждания б.р.). едно постоянно увеличаване на бюджета с над 100 милиона, доколкото разбирам. Това не е лесно за България. Без да подценявам страданията на хора, има и много, много други хора, които също, ако разкажат историите си несериозно, ще ви настръхнат косите.

Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ социологът Андрей Райчев, който обвърза решението на МС да отпусне 111 млн. лева за различни общини с предстоящите догодина местни избори:

„Ако Борисов спечели местните избори, това е една ситуация, ако той ги загуби - е съвсем друга ситуация. Затова опозиционните партии правят всичко възможно да излязат в максимално добра форма и да победят.

На местни избори много рядко има категорична победа и миналия път я имаше. Борисов категорично победи. Най-често местните избори завършват с някакви междинни резултати и всеки казва че е победил. Но, ако има ясна загуба на управляващите – загубят десетки градове и областни центрове, ще възникне ситуация за предсрочни избори в страната. Почти сигурно е“.

Документът на БСП „Визия за България“, според Райчев „не е съвършен“, защото е в начална фаза „но е интересен и изключително важен сам по себе си“. Според социолога, във „Визията“ са обсъдени прекалено много теми и документът е станал „прекалено разлят“, но централната идея в него е „много добра“ – че държавата трябва да определи няколко приоритетни области за ускорено икономическо развитие. Почти не е засегната темата за външната политика. Въпросът с данъчната политика също е решен „интересно“:

„Запазва се плоския данък за бизнеса, но като лични доходи повишават данъците за по-богатите“.

Според социолога БСП е изправена и пред рискове с новия документ. „Първият е да залитне вляво и да покажете България една визия, която е прекалено лява и българите да кажат: „А, те, този филм сме го гледали“. Втория риск е да останат в изолация. Ако програмата изглежда прекалено лява, те могат да останат без възможни съюзници“.

Държавните предприятия трябва да минат на мениджърска основа, а не да се разширяват бордовете им – това е основата на визията, коментира Райчев. Той отбеляза, че „има тенденция“ към урбанизация на речта на Корнелия Нинова и тази тенденция е опасна:

„Тези лозунги – дайте да бъдем самостоятелни и суверенни звучат много добре. Искам да ви напомня, че Жан Виденов загина не защото беше нечестен човек – Той казваше „дай да сме самостоятелни и суверенни“ и се скара с Русия и Щатите едновременно. Казваше и „дайте да увеличим производството“, без да мисли за пазара. Наистина увеличи производството, но това до нищо не доведе, освен до разорение на банки“. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари