"Алфа Рисърч" отбелязва паритет в подкрепата за БСП и ГЕРБ

0
Електоралните щети за ГЕРБ, регистрирани още в края на март, продължават да отнемат от подкрепата за управляващите
Електоралните щети за ГЕРБ, регистрирани още в края на март, продължават да отнемат от подкрепата за управляващите Снимка: БГНЕС

Спад в очакваната избирателна активност и паритет в подкрепата за БСП и ГЕРБ, с минимално преимущество за социалистите, показват данни от национално представително проучване на "Алфа Рисърч", проведено по домовете в периода 20-30 април сред 1015 пълнолетни граждани от цялата страна.

Интензивността на политическите интриги през последния месец разколебава както готовността на избирателите да участват в евроизборите, така и подкрепата им за водещите формации, показва изследването.

Електоралните щети за ГЕРБ, регистрирани още в края на март, продължават да отнемат от подкрепата за управляващите, която обаче не се трансформира в категоричен превес за БСП, коментират от "Алфа рисърч". В резултат на официалния старт на предизборната кампания за Европейски парламент се запазват паритетните позиции между двете партии, с минимален аванс от 0.5 на сто в полза на БСП.

Една от тенденциите, очертани от изследването, е спад в очакваната избирателна активност. Сигурните, че ще гласуват на 26 май, намаляват от 35 процента в края на март до 32.9 на сто в края на април. Това означава около 2.1 млн. избиратели, готови да отидат до урните. Както и преди месец, с по-висока мобилизация се открояват симпатизантите на БСП.

Социолозите регистрират и паритет в подкрепата за БСП и ГЕРБ, с минимално преимущество за социалистите. Имотните скандали продължават да отронват симпатизанти от ГЕРБ, коментират от "Алфа рисърч".

Резултатите от проучването обаче не позволяват да се каже, че това води до ясна тенденция за доминация на БСП. Предимството, с което социалистите влизат в кампанията, е символично. 32.7 на сто от решилите да гласуват биха дали гласа си за БСП, срещу 32.2 процента за ГЕРБ. В полза на БСП работят имиджовите щети за управляващите в резултат от имотните скандали, по-високата мобилизация на традиционно подкрепящите я възрастни избиратели в малките населени места, ръстът на недоверие към ключови фигури от ГЕРБ.

Потенциалът за ГЕРБ, обратното, е в по-широката му електорална периферия в големите градски центрове, вътрешните противоречия в левицата, слабата все още мобилизация на конкурентните дясно-центристки формации, посочват социолозите.

Друга тенденция е запазваща се подкрепа за ДПС, с лек отлив след обявяването на листата. ДПС влиза в предизборната кампания с потенциал от 9.3 на сто сред решилите да гласуват. Доколкото в евроизборите могат да участват само граждани, живеещи на територията на страните членки на ЕС, Движението няма да може да разчита на обичайните си гласове от Турция.

Възможно е обаче да мобилизира в последните дни избиратели в страната и сред българските турци, живеещи в други страни-членки на ЕС, ако това се случи, то ще увеличи тежестта си в крайния резултат и ще запази третата си позиция, отбелязват социолозите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари