Ако на 1 август има неуспешен мандат, има още 2 месеца, в които трябва да има избори

0
Какви са политическите сценарии след предсрочния вот
Какви са политическите сценарии след предсрочния вот

Какви са политическите сценарии след предсрочния вот

Tемата коментира бившият конституционен съдия Румен Ненков в студиото на „Здравей, България” по NOVA.

„Предстои президентът да проведе консултации с всички избрани политически партии. След тях той трябва да възложи мандат за кандидат за министър-председател, излъчен от „Има такъв народ”. Проблемът е, че формално техният кабинет може и да е готов, но няма парламент, няма положена клетва и няма решение на парламентарната група. Действително всичко е задкулисно – аз не съм народен представител, но съм човек в сянка, който управлява. Това е задкулисието, това не е начинът на управление на една държава”, каза той.

„В момента, в който народните представители положат клетва, служебното правителство е длъжно да подаде оставка. Ако не се излъчи правителство, президентът пак разпуска парламента и назначава ново служебно правителство, посочи още той. И допълни: „Големият парадокс е, че президентът не може да разпуска Народното събрание в последните 3 месеца от мандата си”.

„В момента има достатъчно време за консултации и за това да се завърти рулетката до края на месеца. Ако на 1 август имаме неуспешен мандат, има още 2 месеца, в които трябва да имаме избори. Вече едва тогава на следващия парламент, ако се получи същото, съществува възможност да се проведат президентски избори с назначено от президента служебно правителство”, обясни Румен Ненков.

Запитан дали е възможно да има избори „2 в 1”, при които президентът подготвя собствените си избори, в които участва, Нинков отговори: „Въпрос на изчисления е. Хипотетично не е невъзможно”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, какво си купи днес от МОЛ-а?
- Няколко чифта бикини, че старите вече омръзнаха на целия град.

Харесай Дунавмост във Фейсбук