Африканската чума може да блокира лова за няколко години

0
За това предупреди председателят на Ловно-рибарския съюз
За това предупреди председателят на Ловно-рибарския съюз Снимка: Фермер.БГ

Разпространението на африканската чума по свинете стане факт у нас ще блокира лова за период от пет до седем години.

За това предупреди в предаването "Преди всички" председателят на Ловно-рибарския съюз Асен Пиперков, предава БНР.

На 29 септември ще бъде открит ловният сезон за дива свиня. Заради африканската чума по свинете обаче министерството на земеделието излезе със заповед, ограничаваща ловните дейности в районите около Дунав и Варна. Това предизвика серия протести на ловци, един от които е насрочен за днес. 

Пред „Хоризонт“ Красимир Халов, председател на УС на Ловно-рибарското дружество в Никопол обясни, че след ползотворна двумесечна кореспонденция между ловците и държавните институции и изпълнени указания, в един момент тихомълком излиза заповедта на сайта на Министерството, която озадачава ловците. Били са изградени бетонови съоръжения и площадки за обработка на дивечовото месо. 

Тази заповед ни казва, че няма да излезем на лов. Тя е доста противоречива. Преди два месеца се разсъждаваше от компетентните органи, че популацията трябва да се намалява с отстрел, за да се спре разпространението. Сега се разсъждава обратното“, коментира Красимир Халов. Той обяви, че въпреки обявения за мирен предстоящ протест днес, ловците могат да блокират ферибота Никопол – Турну Мъгуреле:

"Ще бъдем на протест, може би ще блокираме ферибота. Категорично в събота ще го блокираме, ако няма промяна. На 29 ще го открием(ловния сезон) на ферибота. Тогава ще бъде блокирано. Предполагам и днес ще се стигне до тези действия, защото мисля, че откликнахме на държавата много сериозно, с действията, които направихме през тези два месеца."

Асен Пиперков вижда проблем и във възможността прекалено голям брой животни да бъдат отстреляни още в първия ловен ден:

"Тук изниква един огромен проблем, който никой не го коментира: какво ще се случи, ако още на първия ловен ден паднат доста животни, което обикновено се случва. Кой ще ги изследва тези животни, тъй като лабораториите в страната са изключително малко, които могат да изследват този щам на заболяването."

Освен, че популацията няма да  се намали с подборен отстрел, както предлага министерството, забраняването на груповото ловуване просто ще допринесе за по-сериозното разпространение на болестта, смята Пиперков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари