90-годишен русенец се научи как се гласува с машина

0
Смятам, че ще се справя, затрудненията идват от годините, заяви той след пробното гласуване
Смятам, че ще се справя, затрудненията идват от годините, заяви той след пробното гласуване Видео: Русе Медиа

90-годишен русенец бе един от първите, които опита как се гласува с машина.

Двете тестови машини във фоайето на Пленарна зала ще са на разположение на желаещите днес и утре. Интересът е главно от страна на по-възрастните хора, за които е по-трудно да се справят с техниката и се нуждаят от обяснения. Някои от русенци пък смятат, че е по-правилно да се дава право на избор дали да се гласува с хартиена бюлетина или машинно, предава Русе Медиа.

Засега в 292 секции в Русенска област ще се гласува с машини. Те са с повече от 300 избиратели, а в останалите 32 ще се упражни вот с бюлетини. Предвидено е да има само по една машина в секция, като се очаква указание на ЦИК дали все пак няма да се осигурят по две в по-големите секции.

Машините, картите за гласуване и флашките няма да се дезинфекцират, но ще бъдат осигурени латексови ръкавици за хората, които се притесняват да пипат екрана без предпазни средства.

В понеделник се очаква да пристигнат и 209 000 хартиени бюлетини. Ако се появи сериозен софтуерен проблем при гласуване с машина, решението дали ще се премине към хартиени бюлетини ще се вземе от ЦИК, обясни председателят на РИК-Русе Милена Хинкова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари