87 000 безработни заради кризата

0
Това сочи последната статистика на Социалното министерство
Това сочи последната статистика на Социалното министерство

87 000 са вече безработните от началото на кризата у нас. Това сочи последната статистика на Социалното министерство.

Около 93 хиляди души обаче ще успеят да запазят заплатите си чрез мярката 60/40. За толкова служители са кандидатствали работодателите до момента.

Близо 21 000 от тях вече са получили възнагражденията си. Как се отразява мярката на бизнеса?

Преди началото на извънредното положение Музеят на илюзиите е пълен със заинтригувани погледи. Сега няма посетители, няма и служители. Там работят около 14 човека, в момента са си вкъщи. Собственикът обаче държи да запази всички, затова се възползва от единствения възможен за него вариант - мярката 60/40.

„Аз ако бях щях да уволня и себе си и всички. Защо да дава хиляди на месец? Той няма как да се измъкне от тази схема, не може да даде само 20 или 10 процента. Задължен е да даде 40%“, казва мениджърът Виолета Попова.

Според нея мярката е полезна, но работодателите не трябва да са задължени да плащат определен процент.

„Какво прави Англия? 80 процента дава правителството на всички работници. Работодателят може да избере да добави 20-те процента, може и да не го направи. Може да даде 10. Няма ги задължителните 20 процента, нали е криза, променяме нещата. Нека да направим мерки, които са антикризисни“, казва Виолета.

Спортът също се оказа в много тежка ситуация след обявяването на извънредното положение. Затова и този сектор може да се възползва от мярката. Федерацията по конна езда е една от първите, които вече са получили помощ.

„Мислехме и имахме 2 възможности. Едната от тях е да уволним служителите и да ги пратим на борсата, но това е неморално. Това са хора с дълъг трудов стаж. Федерацията е инвестирала в тях за да станат, това което са“, обяснява Крум Рашков – зам.-председател на БФКС.

Теодора, която  е координатор международна дейност във Федерацията, изплаща голям кредит и е категорична, че без заплата ще изпадне в тежко положение.

„Аз работя във федерацията от 13 или 14 години. За това време се развивах непрекъснато, квалифицирах се и щеше да ми е изключително неприятно ако трябва да остана на улицата“, казва тя.

„Това е начин да се запази мотивацията на тези хора, защото съгласете се с какви очи ще погледнеш този служител, ако при първата такава ситуация си го изгонил“, добавя Теодор Шейтанов- генерален секретар, БФКС.

Работодателите, които са получили помощ по мярката 60/40  нямат право да уволняват или да пращат в неплатен отпуск работниците, за които са получили помощ от държавата. В противен случай ще трябва да върнат парите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари