65% от хората искат новият главен прокурор да е политически независим

0
Как се измерва обаче политическата независимост?
Как се измерва обаче политическата независимост? Видео: bTV

65% от гражданите определят като най-важното качество на следващия главен прокурор да е „Политическа независимост“. От тук следва да започне разговорът какво означава политическа независимост. Важно е тя да се измерва.

Това коментираха в предаването „Лице в лице“ юристът Биляна Гяурова, която заедно с  Петър Славов и Николай Цветоков изказаха позициите си за предстоящата битка за главен прокурор на България.

Според Гяурова, ако е политически независим новия главен прокурор, Прокуратурата така няма да се превръща в бухалка на властта. Тази независимост може да се измерва и чрез механизъм на отчетност и отговорност пред държавата.

Петър Славов коментира, че след промените в закона номинации за нов главен прокурор могат да правят трима членове от ВСС и министъра на правосъдието, който вече се отказа от това си право. 

"Преди кръгът на номиниращите бяха широк, сега е казано, че само хора от прокурорската колегия и то само трима. Всички знаем кой ръководи тази колегия.  Те са общо 11 души.  Цялото българско общество и всички съсловни организации следва да имат право да издигнат кандидатура", каза още Славов.

Вижте повече във видеото.

Източник: bTV
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари