6 грешки, които допускаме всяка сутрин

2
Оказва се, че това, което правим сутрин веднага след като отворим очите си, е решаващо за това как ще се чувстваме през останалата част от деня
Оказва се, че това, което правим сутрин веднага след като отворим очите си, е решаващо за това как ще се чувстваме през останалата част от деня

Често си мислим, че започваме деня си по правилния начин и няма къде да сбъркаме чак толкова, но истината е, че някои банални сутрешни действия, които извършваме, може да се окажат абсолютно погрешни или поне не чак толкова полезни

Оказва се, че това, което правим сутрин веднага след като отворим очите си, е решаващо за това как ще се чувстваме през останалата част от деня, пише Edna.bg.

Група изследователи на съня обясняват, че повечето обичайни наши действия са напълно погрешни и действат обратно на това, което очакваме.

1. Не си тормозете мозъка с поредица маловажни решения - Марк Зукърбърк заяви в едно интервю, че абсолютно всяка сутрин облича едни и същи дрехи за работа. Купил си е няколко чифта от една и съща тениска, а целта е да не тормози мозъка си с взимането на излишни решения като това какво да облече сутрин. Идеята от това е, че няма смисъл да натоварваме мозъка с излишни дейности, които нямат толкова важно решение. Ако все пак не искате да се обличате по един и същи начин, то просто какво да облечете може да решите вечерта, преди да си легнете. Така мозъка ще е по-свеж сутринта и по-малко натоварен.

2.Не проверявайте електронната си поща - тук причината да не го правим е на психично ниво. Смисълът е, че когато сутрин отворим имейла и проверим всички задачи, които не сме свършили и ни чакат, организмът се стресира. А това не е най-доброто начало на деня, нали?

3. Забравете дрямката след алармата - когато решим да си подремнем още малко, след като алармата ни сигнализира да станем, си вредим. Според анализатори на съня, когато отново задремем, макар и леко, връщаме мозъка в състояние на сън. Те обясняват още, че ако се повтори няколко пъти, това всъщност ще ни направи по-замаяни и още по-сънливи.

4.Не стойте на тъмно и не стойте дълго в леглото - вместо да се излежавате, потренирайте. Изследване, проведено в Белгия е установило, че упражненията преди закуска изгарят повече мазнини.

5. Не отлагайте важните задачи - оказва се, че колкото и невероятно да звучи, самоконтролът сутрин е по-голям. Именно по тази причина според учените ще се мобилизираме за важните задачи, ако станем да ги вършим след сън. Изследване по темата показва, че отлагането им за по-късната част на деня по-често води и до оставянето им за друг ден.

6. Не пийте кафе - в едно здраво тяло, всяка сутрин, когато се събудим се активизира хормон, наречен кортизол. Той води до „събуждане“ на тялото, тъй като го подготвя за борба със стресиращите го обстоятелства и осигурява полезни източници на енергия. Най-активен е около 6 и 8 часа сутрин. Когато пием кафе обаче, вкарваме в тялото кофеин, който действа по същия начин. Когато напитката се приема системно, прави тялото „мързеливо“ и то започва да синтезира кортизол в по-малки количества, тъй като се научава да получава енергия от кафето.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари