55 000 заразени с коронавирус във Великобритания?

1
Британското правителство прецени като разумно понастоящем да определи на 55 000 броя на случаите на новия коронавирус
Британското правителство прецени като разумно понастоящем да определи на 55 000 броя на случаите на новия коронавирус

Британското правителство прецени като разумно понастоящем да определи на 55 000 броя на случаите на новия коронавирус, при 1950 официално регистрирани и смята, че окончателната равносметка от епидемията ще е за до 20 000 смъртни случаи, което ще е "добър резултат", предаде БТА.

Жертвите на болестта досега са 55. Запитан в парламента за тези 55 000 случаи на зараза, главният правителствен съветник по научните въпроси Патрик Валанс каза, че "това е разумен поглед към нещата".

До момента тестове се правят само при най-тежки случаи, въпреки препоръките на Световната здравна организация. Въведените във Великобритания драстични мерки "са за месеци, не зная за колко", каза Валанс. Правителството засили от вчера борбата си срещу коронавируса като преустанови социалния живот в Обединеното кралство и нареди на най-уязвимите да се изолират за 12 седмици.

Валанс каза, че въздействието на мерките върху броя на заразените трябва да се усети до 2-3 седмици. Въз основа на модела, използван от правителството, това са "разумни приблизителни данни", че във Великобритания в момента има 55 000 случаи на коронавируса, сравнени с 1543, потвърдени чрез изследвания, подчерта Валанс.

Британската кралица Елизабет Втора отмени годишните градински празненства и ще напусне Лондон, за да отиде в замъка Уиндзор по-рано от планираното, заради разпространението на коронавируса, съобщи днес Бъкингамският дворец. През следващите дни 93-годишната кралица ще изпълнява някои свои задължения в Бъкингамския дворец, преди в четвъртък да отпътува за Уиндзор, седмица по-рано от предвиденото. Кралицата ще остане там и през великденския период. Сред отменените кралски събития ще са религиозната служба на Велики четвъртък (четвъртъкът преди Великден) в Уиндзор идния месец и три градински празненства, които трябваше да се състоят в Бъкингамския дворец през май.

По-рано днес Църквата на Англия съобщи, че ще отмени всички публични богослужения, за да забави разпространението на заразата, макар че църквите ще останат отворени за молитва, ако е възможно. Съобщението беше направено в писмо на архиепископите на Кентърбъри и Йорк - Джъстин Уелби и Джон Сентаму.

Водещи британски вериги от киносалони започнаха днес да затварят кина. "Синеуърлд" - най-големият собственик на киносалони, каза, че от утре до второ нареждане затваря всички кина в Обединеното кралство, а още от днес - в Ирландия. Миналата седмица компанията, която е собственик и на "Пикчърхаус" и има около 120 кина във Великобритания и Ирландия, предупреди, че при най-лош сценарий за коронавируса и дългосрочно затваряне може да не успее да погасява задълженията си.

Засилването на мерките, в условията на критики, че досега британската реакция на заразата е била твърде нерешителна, стана след публикуването на изследване на лондонския Импириъл колидж.

Според учените, с типа реакция, който до вчера беше линията, възприета от правителството, страната рискува да загуби 260 000 души в епидемията заради рухването на системата на здравеопазване. С по-суровите мерки, ограничаващи контактите между хората, подобни на тези, обявени вчера, броят на починалите може да намалее до "няколко хиляди или няколко десетки хиляди", посочват учените.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари