50 хиляди българи нямат достъп до лекарства

0
В над 200 населени места няма аптеки
В над 200 населени места няма аптеки Видео: NOVA

Двойно повече лекари ще дежурят в регионалните центрове за спешна помощ по време на коледните празници. За сметка на това обаче половината от аптеките в страната ще останат затворени.

У нас в над 200 населени места няма аптеки. Без достъп до лекарства са повече от 50 хиляди българи. Това показват данни на Българския фармацевтичен съюз. Намалява и броят на денонощните аптеки. Има и големи градове, където няма денонощна аптека. Например в Бургас, Трявна, Чирпан, Карлово, Лъки,алармира NOVA.

В данните фигурира и град Клисура, където живеят повече от 1000 души. Те са предимно възрастни и самотни хора. Животът на 73-годишната Иванка Нешева зависи от лекарствата. Страда от няколко заболявания, за които всеки месец личния й лекар предписва различни медикаменти. За да ги купи, трябва да измине близо 70 километра до Карлово, където е най-близката аптека.

Това е наказание, особено за възрастните, за неподвижните, за тежко болните. Това е изключително трудно”, споделя Иванка.

Иванка, която живее с пенсия от 250 лева, пресмята, че снабдяването с медикаменти й излиза солено. Тя и повечето възрастни, които имат личен асистент, обикновено ги молят да им купуват лекарствата. За целта им плащат разходите по пътуването.

В града живеят и млади семейства с малки деца. При спешност най-близката денонощна аптека е в Пловдив. Отиването до там излиза скъпо.

Много е трудно. Ние пак сме болни. Сега като няма как да се купят лекарства.  Пълен абсурд е просто”, каза Таня Шерова.

Кметът на Клисура е готов да предостави безвъзмездно общинско помещение, но желаещи да разкрият аптека няма.

Ще отправя апел към държавата да дотира малките населени места, аптеките в малките населени места, за да не бъдат хората откъснати от спешна лекарска и лекарствена помощ” , каза  кметът на Клисура Генка Тодорова.

Причината в повечето малки населени места да няма аптеки е, че регионите са непривлекателни. Таксите за откриване на обект са по-ниски, но по-малко са и живеещите.

Там  една аптека не би могла да финансира своето съществуване. Наблюдава се изключително неравномерно разпределение на  аптеките в България. За 2016 година на територията на град Пловдив са открити повече аптеки, отколкото в държавата Холандия”, обясни заместник-председателят на Българския Фармацевтичен съюз Димитрия Стайкова.

За да се реши проблемът,  фармацевтичният съюз  е предложил на Здравната каса да изготви стимули за откриване на аптеки в неблагоприятните райони, такива каквито вече има за лекарските практики.

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари