5 причини да спим повече

0
Има ползи за сърцето
Има ползи за сърцето

Има ползи за сърцето

Едно от най-важните неща за вашето здраве е добрият сън наред с правилното хранене и редовните тренировки.

Нуждите от сън варират при всеки човек, повечето възрастни се нуждаят от 7 до 9 часа сън на нощ.

Лишаването от сън може да изложи на риск вашето здраве и безопасност, поради което е от съществено значение да давате приоритет на това.

Причини, поради които трябва да спите повече посочи Actualno.com.

1. Сънят подобрява концентрацията и производителността

Сънят е важен за различни аспекти на мозъчната функция. Когнитивните способности, концентрацията, продуктивността и производителността са отрицателно повлияни от недоспиването.

Доказано е, че добрият сън подобрява уменията за решаване на проблеми и подобрява паметта както при деца, така и при възрастни.

2. Помага за поддържане на фигурата и при отслабване

Проучванията, свързани със сън с продължителност по-малко от 7 часа, сочат по-голям риск от наддаване на тегло и по-висок индекс на телесна маса.

Анализ от 2020 г. установява, че възрастните, които спят по-малко от 7 часа на нощ, имат огромен 41% повишен риск от развитие на затлъстяване. Хората, които са недоспали, имат по-голям апетит и са склонни да ядат повече калории. За да компенсирате липсата на енергия, лишаването от сън може да ви накара да жадувате за храни с по-високо съдържание на захар и мазнини.

Недоспиването ще отнеме и от мотивацията ви да отидете да потрениране във фитнеса. Приоритизирането на съня ще доведе до поддръжане на здравословно телесно тегло.

3. Ползи за сърцето ви

Ниското качество и продължителност на съня може да увеличи риска от развитие на сърдечно заболяване. Проучванията сочат, че сънят по-малко от 7 часа на ден води до 13% повишен риск от смърт от сърдечни заболявания.

Краткият сън се отразява отрицателно и на проблем с високо кръвно налягане, особено при тези с обструктивна сънна апнея. Прекаленото спане – над 9 часа, също показва лошо влияние върху кръвното налягане.

4. Недоспиването влияе на емоциите и социалните взаимодействия

Некачественият сън намалява способността ви да регулирате емоциите и да общувате с околните. Умората не ни позволява да контролираме емоциите си и може да повлияе на способността да реагираме на хумора и да проявяваме съпричастност.

Даването на приоритет на съня може да бъде ключов начин да подобрите отношенията си с другите хора и да ви помогне да станете по-социални.

5. Недоспиването увеличава риска от депресия

Лошото качество на съня и кратката му продължителност са тясно свързани с психичното здраве.

Проучване сред 2672 участници е установило, че хората с тревожност и депресия са по-склонни да съобщават за по-лоши резултати от съня, отколкото тези без тревожност и депресия.

Ако имате проблеми със съня и забележите, че психичното ви здраве се е влошило, важно е да говорите с вашия медицински специалист.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари