5 000 лева заплата за готвач на морето

0
Заплатите в туризма са скочили двойно
Заплатите в туризма са скочили двойно

В туристическия бранш започнаха да назначават хора месеци преди началото на сезона.

Така предвидливите работодатели си осигуряват персонала, който ще им е необходим в разгара на лятото. Тогава едва ли ще имат избора, който им се предлага в началото на годината. Целта им бе и да подготвят хотелите за нормалния прием на гостите.

Това коментира шефът на регионалната служба по заетостта във Варна, Божидар Михайлов, предаде Монитор.

Според цитираните от него данни, броят на безработните във варненска област е намалял през последния месец с 1028 души. През март пък регистрираните в бюрата по труда в областта са били 1092, което е с 2656 по-малко от същия период на предходната година. И сега хотелиерите търсят работници за летния сезон, като обикновено договорите се сключват на минималната работна заплата. При сервитьорите се дават и 5% от оборота и доходът им не пада под 1500 лева, без да се смятат бакшишите. За такава работа обаче се иска опит, добра визия и поне два чужди езика.

За ресторантите трескаво се търсят главни готвачи за „ол инклузив“, като работодателите тръгват от 2500 лева месечно. Заплатите на помощниците в кухнята пък са от 1300 нагоре.

В елитните ресторанти са готови да платят 4 000 - 5 000 лв. за опитен шеф-готвач, който може да приготви вкусотии от най-обикновени продукти. Камериерките не достигат и това лято, като за чистене на стаи и оправяне на легла се обещават по 700-800 лева. Толкова дават и на общи работници, чистачки и миячки в кухнята. Вдигнати са и заплатите на рецепционистките и на барманите, които са вече от 800 до над 1000 лв. Търсят се още управители и мениджъри със заплати по 2000 лева.

Заради недостига на кадри, може да се стигне до миналогодишния внос на работници за туризма от Украйна, Беларус и Молдова, коментират в бранша.

Според работещите в туризма, за последните години заплатите са скочили двойно, а за някои позиции дори и повече. Въпреки това, и сега има недостиг, който може да се отрази на качеството на услугата.

Затова не е чудно, че напоследък обявите на работодателите във Варна са обикновено за заплати от около 1 000 лева, като освен социалните осигуровки се осигуряват още безплатна храна и транспорт. Толкова се предлагат на аниматори и готвачи за топла кухня. Сервитьорка, момичета за отсервиране, кухненски работници и миячки без опит се наемат с трудови договори за по 800-900 лева. Там обаче трябва да се инвестира в обучението им, което за някои от кандидатите е доста трудна работа. Някои работодатели осигуряват вече и спане на наетите от други селища работници. До 1200 лева пък са предложенията за продавачки в супермаркетите в комплексите край Варна.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари